Under Apples utvecklartillställning WWDC 2020 avtäckte företaget den omdiskuterade övergången till hemmasnickrade ARM-processorer även för Mac-datorer. Innan det officiella familjenamnet avtäckts går de egna processorerna under samlingsnamnet Apple Silicon, och ett utvecklarpaket bestående av en Mac Mini med processorn A12Z Bionic når nu utvecklare som anmält intresse. Tidiga tester visar att Apples nuvarande Ipad Pro-processor står sig väl mot både Intel och Qualcomm.

AppleARM_Geekbench2.jpg

En serie resultat når resultatportalen för testsviten Geekbench. Resultatet spänner från 800 till 850 poäng för det enkeltrådade testet, och runt 2 950 poäng i det flertrådade testet. Ställt mot instegskonfigurationen av Macbook Air, som huserar Intels processor Core i3-1000NG4 med två kärnor och fyra trådar, vinner Apple stort i flertrådat resultat. Intels processor får enkeltrådat resultat om 1 005 poäng och 2 014 för det flertrådade testet.

Värt att notera är att Geekbench-mjukvaran körts emulerad i emuleringslagret Rosetta 2, detta då Geekbench ännu inte portats till att köras som systemäkta (eng. native) kod på Apples ARM-processorer. Resultatet för A12Z Bionic skulle med andra ord sannolikt bli något högre när det körs systemäkta på Apples kisel. I uppgifterna från testet anges endast fyra kärnor, trots att A12Z Bionic är bestyckad med åtta sådana. Detta antyder att virtualiseringen utförs på processorns fyra kraftfulla kärnor.

AppleARM_Geekbench1.jpg

Apples resultat kan också jämföras med rivalen Microsoft, vars hybriddator Surface Pro X huserar ARM-processorn SQ1 som bygger på teknik från Qualcomm. SQ1-processorn lyckas nå ett enkeltrådat resultat om cirka 760 poäng och flertrådat resultat om cirka 2 980 poäng. Apple och Microsoft står alltså på jämn flertrådad fot, men Apples kisel har ett stort övertag när en mjukvarutråd körs på en kärna.

Detta görs dessutom emulerat, och skillnaden blir sannolikt än större i Apples favör när Geekbench körs systemäkta på företagets ARM-processorer. En titt på klockfrekvenser för de inblandade processorerna i dessa resultat visar 2,4 GHz för Apples A12Z Bionic, 3 GHz för Microsoft SQ1 och Intel Core i3-1000NG4 kördes i 1,1 GHz.

AppleA12Z_devkit.jpg

Då A12Z Bionic används i Ipad Pro är dess balans mellan prestanda och energieffektivitet optimerad för att köras i en fläktlös kompakt surfplatta, och klockfrekvenser och potentiellt sett även antal kärnor skalas sannolikt upp till de första Mac-datorerna som tillämpar Apples eget kisel. Företagets officiella budskap är att de första datorerna med Apple Silicon-processorer släpps mot slutet av år 2020.

Apple har inte meddelat vilka produktfamiljer eller modeller som blir först ut med hemmasnickrade processorer, men enligt flitiga Apple-analytikern Ming-Chi Kuo sker intåget i Macbook Pro på 13,3 tum. Apples nästkommande stora tillställning sker typiskt i september, då nya Iphone-telefoner avtäcks. Huruvida Apple avtäcker de första Mac-datorerna med ARM då eller under ett eget evenemang återstår att se.

Läs mer om Apple och ARM: