Polska utgivaren och spelutvecklaren, CD Projekt RED, är inte främmande för att låta sina spelprojekt optimeras och poleras under lång tid. Med The Witcher 3 från år 2015 fick företaget till en fenomenal succé, en succé som kom efter förseningar i jakten på att nå tidigare utlovad teknisk kvalitetsnivå. Sedan dess har företagets utvecklare arbetat på nästa stortitel i form av Cyberpunk 2077, vilket nyligen demonstrerades i gameplay-form.

cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-004.jpg
cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-003.jpg
cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-001.jpg
cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-002.jpg
cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-005.jpg
cyberpunk-2077-night-city-wire-june-2020-nvidia-geforce-rtx-exclusive-screenshot-006.jpg

Utöver att CD Projekt RED satsar på hög teknisk och visuell nivå överlag samarbetar de med Nvidia runt ett flertal av det sistnämnda bolagets tekniker. Den minst överraskande av dessa är att spelet stöder ray tracing via DirectX Raytracing (DXR) på Nvidias grafikkort i Geforce RTX-familjen. Flera olika tekniker används, bland annat Ray-Traced Diffuse Illumination.

I praktiken innebär detta att ljusstrålar från himlen och ljusstrålar på ytor i spelvärlden återspeglas mer realistiskt än när tekniken inte används. Nvidias anger exempel på vinster som att reklamtavlor och andra upplösta ytor kan belysa sin omgivning med egen belysning, vars färgton är realistiskt baserad på ytan och belysningens färg. Solens och månens belysning ska också realistiskt påverka ljussättningen i skådeplatsen Night City.

Utöver ljussättningen används ray tracing även till mer realistiska reflektioner i omgivningarnas ytor. Tekniken används inte bara till att återspegla på ytor som befinner sig nära spelaren, istället menar Nvidia att lösningen kan skapa mer realistiska reflektioner över flera kilometers avstånd. Troligtvis handlar detta om att större ytor i fjärran kan reflektera andra stora objekt mer realistiskt än i konventionella lösningar utan ray tracing.

Beskrivningen anger att ray tracing ger stöd för genomskinliga ytor och metallmaterial genom att spåra en enskild ljusstråle genom scenen, vilket antyder att lösningen kan bli prestandaeffektiv. Cyberpunk 2077 spårar dessutom hela scenen och inte bara det spelaren ser (eng. screen space reflections), och kan därför korrekt återge även objekt som befinner sig utanför kamerans/spelarens synfält.

Nästa teknik som används är Ray-Traced Ambient Occlusion, vilket förenklat uttryckt handlar om beräkningar av vilken omgivande belysning varje punkt i en scen utsätts för. Det leder till att ytor och objekt får mer realistisk skuggsättning då även lokal belysning kan räknas med i hur objekt och ytor ska skuggsättas. Även systemet för vanliga skuggor i Cyberpunk 2077 bygger på ray tracing-beräkningar.

Användning av ray tracing är dock prestandamässigt tungt, och för att även de som inte använder Nvidias högpresterande grafikkort ska kunna nyttja tekniken implementerar Cyberpunk 2077 även stöd för DLSS 2.0. Genom att använda AI-beräkningar för att skala upp lågupplösta bilder till högupplösta sådana kan spelaren nå högre bilduppdatering även när ray tracing används.

Nästa del i Nvidias repertoar som utnyttjas är den strömmande speltjänsten Geforce Now. Cyberpunk 2077 bekräftas bli tillgänglig på Geforce Now när spelet släpps i november, och får då stöd för ray tracing och DLSS 2.0 även i strömmad form. Löftet är här att även den som inte har hårdvaran som krävs för dessa tekniker kan uppleva Cyberpunk 2077 med hög grafisk kvalitetsnivå i upplösningen 1080p och bilduppdateringen 60 FPS med blott en webbläsare eller mobil enhet som spelplattform.

Cyberpunk 2077 släpps den 19 november år 2020. PC-spelare som vill nyttja spelets stöd för ray tracing och DLSS 2.0 behöver installera Nvidias senaste drivrutin eller nyare, där stöd för DirectX 12 Ultimate introduceras. Då spelet nyttjar DirectX Raytracing (DXR) kan det även komma att få stöd för AMD:s RDNA 2-baserade grafikkort när dessa når marknaden, men AMD och CD Projekt RED har i skrivande stund inte uttalat sig om detta.

Läs mer om Cyberpunk 2077: