För snart två år sedan avtäckte Nvidia de första konsumentkorten med den då färska arkitekturen Turing, men innan år 2020 når sitt slut ska efterträdaren Ampere finnas ute i handeln. Nyligen avtäckte grafikjätten den första hårdvaran med den sprillans nya arkitekturen i form av datacenteranpassade A100, som också bjuder på nyheter som tillverkning på 7 nanometer och 40 GB HBM2-minne.

NVIDIA-Ampere-A100-PCIe-GPU-Accelerator_2.jpg
Nvidia_A100.jpg

Den presenterade produkten är dock anpassad för gränssnittet SXM4, vilket kräver ett skräddarsytt system. För den som eftersöker ett mer mångsidigt format presenterar Nvidia nu A100 i form av ett instickskort. Anslutning görs över PCI Express 4.0 och markerar således bolagets ankomst till det snabbare protokollet, något som möjligtvis kan spilla över på konsumentsidan.

I och med att grafikkretsen är oförändrad är många detaljer identiska med det månadsgamla syskonet, där 6 912 CUDA-kärnor ryms i den rejäla kretsen med area om 826 mm². TSMC står för tillverkning med 7-nanometersteknik, och bredvid grafikprocessorn huserar 40 GB HBM2-minne signerat Samsung med total bandbredd på 1,6 TB/s. SXM4-varianten har ett väl tilltaget TDP-värde på 400 watt, medan instickskortet stannar på 250 watt och därför följer viss sänkning i prestanda.

Nvidia uppger att det handlar om cirka 10 procent lägre prestanda, men i applikationer som drar nytta av många sammankopplade grafikprocessorer blir prestandasänkningen större. Sammankoppling mellan PCI Express-baserade A100 görs nämligen över gränssnittet NVLink, som sätter stopp vid två grafikkort. I de anpassade SXM4-utrustade systemen används istället NVSwitch för att vrida upp antalet till åtta.

A100 i det nya formatet upptar två expansionsplatser och levereras med en rejäl och guldfärgad kylfläns utan synlig fläkt, och den externa strömförsörjningen röjs vare sig i specifikationer eller i bildmaterial. Även prislappen är höljd i dunkel, men med tanke på att DGX A100-system går loss på 2,5 miljoner kronor inklusive moms kan prislappen på det fristående kortet också antas vara av det mastigare slaget.

Läs mer om Ampere: