Ända sedan Apple introducerade operativsystemet IOS för Iphone-familjen år 2007 har användarmiljön och dess fundamentala gränssnittsdesign varit relativt statisk. Rent estetiskt medförde 2013 års IOS 7 en större förändring, medan introduktionen av Iphone X år 2017 introducerade menyer baserade på fingergester. Konceptet med hemskärmar som hyser ikoner för start av applikationer har dock bestått, med enklare tillägg som möjligheten att dela in dessa i mappar.

IOS14-17.jpg
IOS14-22.jpg
IOS14-30.jpg
IOS14-20.jpg
IOS14-21.jpg

Med höstens uppdatering IOS 14 gör nästa stora förändring entré, i form av möjligheten att placera småapplikationer (eng. widgets) tillsammans med applikationers ikoner på hemskärmen. Användaren kan placera och flytta runt dessa widgets till önskad plats på hemskärmarna, och utbudet hittas i ett widget-galleri. En särskild typ av widget vid namn "Smart Stack" uppdaterar innehållet efter vad som är aktuellt för en given tidpunkt under dagen.

Nästa funktion som känns igen från Android-världen är något Apple kallar "App Library". Det handlar om att applikationer nu kan organiseras efter tillhörande kategori, och dessa grupper vistas på tillhörande hemskärmar. Genom att öppna en översiktsvy kan användaren kryssa för eller bocka ur de applikationsgrupper som ska visas, och därmed vilka hemskärmar som användaren kan bläddra mellan. Exempel på automatiska kategorier är spelapplikationer från Apple Arcade.

Nästa Android-bekanta nyhet är stöd för att visa uppspelning av video ovanpå gränssnittet, så kallad Picture-in-Picture (PiP). Videoklippen kan sväva över andra applikationer och systemets gränssnitt, och användaren kan också ändra videofönstrets storlek. PiP-stöd fungerar även med videosamtal över Facetime och uppspelningen fungerar även när fönstret placerats i bakgrunden.

IOS14-31.jpg
IOS14-28.jpg
IOS14-14.jpg
IOS14-13.jpg
IOS14-4.jpg
IOS14-8.jpg
IOS14-10.jpg

Ytterligare en funktion som existerar i båda system är konceptet med att delmängder av fullstora applikationer görs tillgängliga i andra applikationer. Apple kallar detta "App Clips" och syftet är att användaren kan kunna nyttja några få specifika funktioner utan att behöva installera en specifik applikation för ett enda ändamål. Exemplet som ges är att en App Clips-version av en parkeringsapplikation kan användas via NFC utan att installera själva applikationen.

En efterlängtad nyhet för den som inte använder Apples förinstallerade mjukvara är att användaren nu kan konfigurera vilken applikation som ska öppnas som standard för e-post och webbläsare. Det innebär att länkar på annat håll inte längre behöver öppna nya flikar i Safari eller Apple Mail om du föredrar alternativen. En uppdaterad funktion som är unik för Apple är röstassistenten Siri, som nu förstår fler talade kommandon och upptar en mindre del av skärmen vid aktivering.

I tidigare versioner av IOS upptar Siri hela skärmen vid aktivering, vilket avbryter användaren från pågående syssla. I IOS 14 visas Siri istället som en cirkulär ikon längst ned på skärmen, och bestyckas med möjligheten att spela in ett ljudmeddelande med rösten som sedan kan skickas med exempelvis Meddelanden-applikationen. Inkommande samtal upptar inte heller hela skärmen utan visas som en kompakt panel högst upp på skärmen.

IOS14-29.jpg
IOS14-33.jpg
IOS14-32.jpg

En annan Google-bekant funktion som gör sitt intåg på Apples mobila plattformar är en applikation för översättning av text mellan olika språk. I ett gränssnitt som påminner om Google Translate kan användare mata in text eller spela in text via röstanalys och få detta översatt till elva språk. Dessa innefattar inte svenska i dagsläget. På ljudfronten introduceras stöd för 3D-ljud i form av Spatial Audio.

Kartapplikationen Apple Maps uppgraderas med möjligheten att markera en färdväg med kompatibla laddare för elbilar, en funktion som vid lansering inte blir tillgänglig på svenska marknaden. Telefoner med IOS 14 kan också använda NFC-funktionen för att trådlöst låsa upp och interagera med underhållningssystemet i bilar, vilket först stöds i 2020 års BMW 5-seriens modeller.

Smarta hemmet-integrering förbättras också med stöd för bland annat anpassningsbar belysning där kompatibla smarta glödlampor kan anpassa belysningens ton och styrka efter dagens lopp. Apples Home-applikation bygger på utvecklargränssnittet Homekit, vilket Apple gjorde till öppen källkod i slutet av år 2019 med målet att göra det lättare att integrera Apples utbud med resterande smarta hemmet-ekosystem.

Universell sök och handskriven text i Ipad OS

Ipad OS 14 ärver samtliga nyheter som dess IOS-syskon bjuder på, med några utökningar specifika för surfplattornas större skärmyta och stöd för pennan Apple Pencil. En av de stora nyheterna är funktionen Scribble, vilken tolkar handskriven text och kan kopiera in denna som text i andra applikationer. Om användaren skriver ett nummer tolkas detta och aktiviteter föreslås, exempelvis uppringning om ett telefonnummer identifieras.

Apple_ipados14_universalsearch.jpg
IpadOS-10.jpg
IpadOS-11.jpg
IpadOS-12.jpg
IpadOS-13.jpg
IpadOS-15.jpg
IpadOS-2.jpg
IpadOS-9.jpg

Översättning av handskriven text fungerar dock endast på engelska och förenklad kinesiska vid lansering. Den andra stora funktionen är att Ipad OS bestyckas med en universell sökfunktion. Precis som i Mac OS dyker denna upp som ett sökfält mitt på skärmen och kan både hitta material på webben, lokalt på enheten och även starta applikationer.

IOS 14 och Ipad OS 14 lanseras i höst. Tidiga utvecklarversioner finns tillgängliga nu och öppna publika betaversioner görs tillgängliga under juli månad år 2020.

Läs mer om Apple WWDC 2020: