Fildelningssidan The Pirate Bay grundades och lanserades år 2003, och har snart sjutton år på nacken. Under majoriteten av sin livstid har sajten kantats av juridiska trångmål relaterade till brott mot upphovsrätten, där bland andra mediebolagen Nordisk Film och Svensk Filmindustri varit förekommande.

De båda bolagen har ännu inte övergivit hoppet om att stoppa den illegala fildelning de menar att The Pirate Bay möjliggör. De begär nu ut uppgifter om en IP-adress de anser tillhör The Pirate Bay, rapporterar Dagens Juridik. Bolagen gör också gällande att läget är skyndsamt då det i deras mening finns en koppling mellan svenska internetleverantören Obenetworks och The Pirate Bay.

I ansökan om informationsföreläggande pekar bolagen på att användardata kan komma att raderas och att Obenetwork därför bör åläggas att lämna ut den innan de hörts i målet. I dagsläget tunnlas anslutningar till The Pirate Bay via tjänsten Cloudflare och det är Cloudflare som lämnat ut en IP-adress på Svensk Films och Nordisk Films begäran. Denna IP-adress har pekat på Obenetwork som leverantör, varför framställan riktas till desamma.

Det finns anledning att tro att personal på Obenetworks arbetar med eller mycket nära de personer som driver Pirate Bay. Pirate Bay är en av de illegala tjänster som orsakat störst skada på filmbranschen. Rättighetsalliansen och tidigare Antipiratbyrån har under flera år arbetat för att försöka stoppa och förhindra Pirate Bay att fortsätta begå intrång. Personal på Obenetworks har förekommit i tidigare utredningar mot Pirate Bay. Det finns därmed risk att den information som talan avser skulle kunna förstöras eller undanhållas sökandena.

Rättighetsalliansen, som bildades av tidigare medarbetare från Antipiratbyrån, står för ansökan om informationsföreläggandet som lämnades in den 2 juni. Gruppen yrkar på vite om 100 000 kronor om internetleverantören skulle förstöra uppgifterna eller vägra att lämna ut dessa.

Läs mer om fildelning: