IKEA Gateway

Att IKEA utvecklar och producerar produkter inom kategorin för smarta hemmet är nog ingen nyhet för allmänheten. Den första fjärr- och appstyrda lampan från IKEA såg dagens ljus i oktober 2016 och har sedan dess släppts i en uppsjö av modeller, former och utformningar. Idag finns sortimentet Trådfri i allt från en vanlig glödlampa till takplafonder och skåpdörrar.

Utöver just glödlampor och andra ljusarmaturer har IKEA även börjat utöka sin portfölj av smarta produkter i form av högtalare, rullgardiner, rörelsesensorer, väggpluggar och vattenavstängning till diskmaskinen. En gateway fungerar likt den nätverksrouter du har i ditt hem. Enheter som ska kunna hanteras och styras behöver ett nav som håller koll på funktioner, scheman, ljusstyrka och vilka enheter som hör till vilka fjärrkontroller.

Det är också gatewayen som dina fjärrkontroller och appen i din telefon pratar med då någonting förväntas hända när du trycker på en knapp. IKEA har valt att prata över kommunikationsspråket Zigbee, ett populärt val för enheter som ska bygga ett mesh-nätverk för bättre räckvidd till enheter som sitter lite längre bort från gatewayen, då signalen kan hoppa mellan strömförsörjda enheter. För att gatewayen ska fungera behöver den kopplas in mot ditt nätverks-switch/router via nätverkskabel samt med den medföljande strömadaptern.

IKEA_TRÅDFRI_gateway_299kr_PH142706 (2).jpg

Tips för att komma igång:
IKEA:s gateway kommer inställd med DHCP-klient aktiverad, vilket ger gatewayen en IP-adress från din router när du startar upp den för första gången. Många användare rapporterar problem med DHCP-leasetiden i IKEA:s Gateway, vilket gör att den i vissa fall tappar nätverket när leasetiden löper ut och måste startas om för att komma igång igen. Många användare rapporterar att de löst problemet genom att tilldela adresslåsning i routern för att förhindra att DHCP-leasetiden löper ut.