Sammanfattande tankar

Medan volymen moderkort som introducerades tillsammans med Comet Lake-S är många till antalet, är det en förvånansvärt stor andel av dessa som ligger i den saftigare delen av prisskalan. Faktum är att cirka en tredjedel av Z490-moderkorten som finns på den svenska marknaden ligger mellan 3 000 och 4 000 kronor – en prisnivå som var ganska ovanlig att se om man tittar tillbaka några år.

gb_z490_proax-25.jpg

Gigabyte Z490 Aorus Pro AX sällar sig till denna välrepresenterade tredjedel med en prislapp på cirka 3 500 kronor, vilket till en viss del då ska vägas upp med många integrerade funktioner. Främst gäller detta nätverksfronten, där man dels får senaste snittets trådlösa prestanda via Wifi 6 samt trådad anslutning via Intels nya krets för 2,5 Gbps Ethernet.

Den sistnämnda kretsen har varit omskriven på senare tid sett till sina prestandaproblem ihop med viss nätverksutrustning, och det finns fortfarande vissa frågetecken kring huruvida den nya revisionen av kretsen löser dessa tillkortakommanden eller inte. Första vågen moderkort från Gigabyte som landar i butik är dock bestyckade med första revisionen, vilket kan vara värt att ta i beaktning.

Ur en uppbyggnads- och layoutaspekt känns moderkortet väldigt välplanerat och bra, med vettiga placeringar av kontakter utan några utsvävningar eller tråkiga överraskningar. Ett stort plus i kanten ges till de många tillgängliga fläktkontakterna som spritts ut över hela moderkortet, där alla åtta av dessa kan skräddarsys med individuella hastighetskurvor i UEFI-konfigurationen.

gb_z490_proax-9.jpg

En intressant detalj hos många av Gigabytes moderkort är satsningen på att göra dessa redo för PCI Express 4.0, vilket väntas bli verklighet ihop med Rocket Lake-S nästa år. För Z490 Aorus Pro AX har företaget dessutom klämt in en M.2-plats som inte ens är aktiv innan de nya processorerna lanseras, vilket är en kul framtidssäker detalj som visserligen slutkunden med all sannolikhet får betala extra för.

När det gäller kortets strömförsörjning ligger inte denna i flaggskeppsklassen, men dock på en fullt rimligt dimensionerad nivå. Tolv faser med ett sammantaget maximalt strömuttag på 660 A bör utan problem räcka till för en överklockad Core i9-10900K utan att man för den delen pressar strömregulatorerna till ett mindre effektivt spann där värmeutvecklingen kan tänkas bli ett problem.

200526221630.jpg

Ett område som undertecknad värdesätter särskilt hos ett moderkort är en intuitiv och rapp UEFI-konfiguration, och här har Gigabyte knappast varit en favorit tidigare. Här ska ändå företaget ha en eloge för att de lyssnat på feedback från användare och stöpt om gränssnittet till en betydligt mer lättanvänd historia, även om det tyvärr fortfarande känns mindre responsiv än många konkurrenters.

Huruvida Z490 Aorus Pro AX är ett bra köp för den som funderar på att hoppa på Intels Comet Lake-S-plattform är givetvis mycket beroende på behov av anslutningar och inte minst vilken processor den ska paras ihop med. Med sexkärniga Core i5-10600K blir det en väldigt skev kostnadsfördelning medan det kanske känns som en mer sväljbar prislapp om siktet är inställt på Core i9-10900K.

Ett tips till den som vill söka sig nedåt i prisklasserna gällandes Z490-moderkort är att detaljgranska alla aspekter av modellen. Många billigare modeller från både Gigabyte och andra tillverkare kan ofta se väldigt snarlika ut specifikationsmässigt med dyrare modeller, men under ytan finns ofta ytterligare nedskalad strömförsörjning och billigare kretsar för såväl ljud som nätverk.