UEFI/BIOS-konfiguration

Ett område som Gigabyte har varit lite skakiga på genom åren är, enligt undertecknad, företagets gränssnitt för UEFI/BIOS. Detta verkar även Gigabyte själva vara medvetna om, då de efter feedback från användare återigen stöpte om upplägget för detta vid årsskiftet för att göra det mer lättanvänt.

200526220520.jpg

Likt många andra tillverkares UEFI-konfiguration möts man inledningsvis av en simpel version av gränssnittet kallad "Easy Mode". Detta samlar dels lite avskalad information kring systemets klockfrekvenser, spänningar och temperaturer men ger därtill även användaren möjlighet att på enkelt sätt ställa in vilken lagringsenhet datorn ska starta från.

200526220706.jpg
200526220722.jpg
200526220731.jpg
200526220828.jpg

Genom att trycka på F2-tangenten transporteras man till det fullfjädrade gränssnittet, vars layout har omarbetats rejält från tidigare versioner. Borta är företagets trotjänare "M.I.T." med inställningar som nästlats i en handfull röriga undermenyer, och istället har detta ersatts av "Tweaker"-menyn.

Som namnet antyder är det under denna meny som man justerar parametrar för överklockning som exempelvis multiplar, basklockfrekvens, minnesfrekvens och spänningsnivåer. Där alla dessa val tidigare låg begravda i undermenyer har de mest vanligt förekommande alternativen lyfts ut till framsidan för bättre överskådlighet och snabbare justering.

200526220633.jpg

Menyn "Favorites" har i den senaste versionen av Gigabytes UEFI förvandlas till en separat flik, vilken man hamnar på direkt om man trycker på F11-tangenten. Under denna flik finns det möjlighet att samla valfria inställningar från olika ställen i gränssnittet på en och samma plats. För att lägga till en inställning i favorit-fliken behöver man markera denna och sedan trycka på Insert-tangenten.

200526220936.jpg

En av de mer användbara funktionerna i gränssnittet hittas i menyn "Smart Fan", vilken är åtkomlig oavsett flik via ett klick eller tangentbordsgenvägen F6. Som namnet antyder är det här fläktstyrningen sker, där varje individuell fläktkontakt kan regleras med antingen PWM-signal eller spänningsjustering efter exempelvis processorns temperatur med en förinställd eller skräddarsydd kurva.

Sammanfattande tankar om Gigabytes UEFI-konfiguration

Gigabyte har helt klart gjort en del framsteg på gränssnitt- och layoutfronten i sitt UEFI, där strukturen numera är betydligt mer överskådlig och ironiskt nog väldigt lik konkurrenten Asus dito. Företaget har dock en del kvar att arbeta på när det kommer till rappheten i gränssnittet, där detta fortfarande upplevs som ganska segt oavsett om man navigerar det med tangentbord eller mus.