Anrika speldistributionsplattformen Steam har under åren fått sällskap av många andra spelbutiker, där Epic Games Store kanske är den mest uppmärksammade på senare tid. Att spelutvecklare har egna butiker är vanligt förekommande, men desto mer ovanligt är det med samma strategi från hårdvarumakare. Nu doppar AMD tårna i nämnda bransch geom att gå ihop med plattformen Robot Cache, som nu öppnar i betaversion.

AMD-satsningen bjuder på två stora skillnader ställt mot konkurrerande alternativ, där den första detaljen är att spel kan säljas vidare av användare. När en användare spelat klart en titel kan den säljas till andra spelsugna, något som inte varit möjligt sedan digital distribution tog över efter optisk media. Tilltaget har utgivarnas och utvecklarnas välsignelse, något funktionen är helt beroende av.

Tilläggas bör att Robot Cache inte är en AMD-skapad tjänst i grunden, utan grundades fristående år 2018 av bolaget med samma namn. Samarbetet inleddes i slutet av 2019, men hur tätt sammankopplat AMD och Robot Cache blir framöver återstår att se. En möjlighet är exempelvis att de spel som vid kampanjer medföljer AMD:s hårdvara knyts till tjänsten.

För att köpa spel är det inte nödvändigt att pytsa in pengar i tjänsten, vilket är det andra stora särdraget för Robot Cache. Istället kan beräkningskraft genom mining bytas mot den butikspecifika kryptovalutan Iron, som sedan kan användas för spelköp. AMD-kopplingen är extra tydlig här, i och med att Ryzen- och Radeon-produkter får en bonus på fem procent fram till årsskiftet.

Försäljning spelare emellan förlitar sig också på en blockkedja (eng. blockchain), vilket garanterar säkerhet och transparens. Värt att notera är att Robot Cache inte är den första spelbutiken att nyttja kryptovaluta och integrerad mining. Razers kortlivade satsning med valutan Razer Silver introducerades 2018, vilken nådde vägs ände mindre än ett år efter lanseringen.

Robot cache 2.PNG

Det är i skrivande stund oklart exakt hur tjänsten utvecklas framöver, och som nämnt handlar det just nu om en betaversion. På webbplatsen står att läsa om planer på att lyfta vissa spel i omgångar, men även att användare eventuellt får möjlighet att bygga vidare på konceptet. För att testa Robot Cache finns en klient att hämta, men det något tunnsådda spelutbudet kan ses direkt genom webben.

Kommer du att testa Robot Cache? Är det funktionen att sälja vidare, eller att använda datorns muskler i utbyte mot spel, som lockar? Berätta i kommentarstråden!