Här hittar du rätt skärm för jobb hemifrån

SweClockers guidar till jobbskärmen och förklarar varför IPS-paneler med 1440p och 4K är det lämpligaste valet för hemmaarbete.

1. Inledning

När fler jobbar hemma finns det förstås en efterfrågan på vilken skärm som är bäst för just arbete i hemmet. Jag kommer inte kunna berätta exakt vilken modell du borde köpa, för precis som med allt annat i livet är det främst en fråga om att hitta rätt produkt. Alltså rätt skärm där du vet ungefär vad du får.

intro_transp.png

Utbudet av skärmar i Sverige omfattar fler modeller än vi behöver eller för den delen kan överblicka. I runda slängar finns runt 3 000 olika modeller. Även om vi sätter ett pristak på några tusenlappar handlar det fortfarande om tusentals modeller. Och det är skärmar som är olika lämpliga för olika användning.

Allmänna guider till skärmar och skärmköpet

Guiden till bildskärmsköpet går igenom hela det stora utbudet av skärmar för olika användningsområden och delar upp dem i kategorier.
Bildskärmsguiden är en omfattande guide till (nästan) allt om det som skiljer skärmar åt i fråga om teknik och funktion.
Guiden till ljusstyrka beskriver hur moderna skärmar ofta är mer ljusstarka än vad ett hemmakontor kanske kräver och hur du hanterar det.

Här är vi ute efter skrivbordsskärm, storlek 24 till 32 tum och avsedd för just arbete i olika former. Var gränsen går är förstås olika från person till person. Att redigera grafik, bilder och video kan mycket väl vara arbete för en användare, där en annan har Office-paketet som högsta prioritet.

Men en sak är gemensam oavsett vad du arbetar med – du måste kunna lita på din skärm. Att den produkt du köper fungerar utan göra ditt arbete problematiskt. Med tusentals modeller på marknaden är det inte heller inte helt lätt att veta vad som är lämpligast köp. Specifikationer i alla ära – de kommer aldrig avslöja särskilt mycket om produkternas kvalitet. Men specifikationer kan berätta vilken typ av skärm det är och då blir det enklare att hitta rätt.

Svaret är IPS – fast inte alla IPS

Artikeln kommer därför fokusera på detta. Hur du finner en lämplig skärm och vilken typ av skärm det är. Och det lämpligaste valet är då en IPS-skärm med panelupplösning på 1440p eller 4K UHD. Anledningen är att produkterna där är beprövade sedan många år och att det finns över hundra modeller att välja på. IPS-paneler med 1080p, 1 920 × 1 080 pixlar, är dock mycket mer osäkra som köp då det råder stor variation mellan olika modeller.

Prisjakt-listan över lämpliga IPS-modeller

Här finns sökkriterierna för rekommenderade typer av skärmar. Där vi i förväg kryssat parametrarna för de olika IPS-liknande patenten.