I februari framkom det att USA planerar förstärkta handelsrestriktioner mot Huawei, utformade för att hindra taiwanesiska kretstillverkaren TSMC från att göra affärer med Huawei. Huaweis dotterbolag Hisilicon, som utformar bolagets systemkretsar i Kirin-familjen, är beroende av TSMC för tillverkning av kretsar på 7 nanometer.

Huaweis omedelbara svar på den föreslagna risken är att flytta några av företagets kretsdesigner till den kinesiska halvledartillverkaren Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), vilka erbjuder tillverkning på 14 nanometer. Detta är dock bara något att falla tillbaka på om USA driver igenom förslaget, och skulle inte täcka upp Huaweis behov sett till företagets senaste systemkretsar med integrerade 5G-modem.

Med så mycket komplex utrymmes- och energikrävande funktionalitet integrerad på en och samma krets är tillverkning på 7 nanometer mer eller mindre ett måste. Att inte ha tillgång till TSMC skulle vara förödande för Huawei, och ett svar på problematiken kommer nu i den kinesiska tidningen Global Times. Publikationen anses generellt sett vara statens förlängda arm, varför tidningens artikel ses som ett indirekt hot från kinesiska staten.

The Huawei problem has been elevated to one of national interests and Chinese firms may stop supplying much-needed face masks if the US provokes (a fight with Huawei)

Global Times artikel citerar den kinesiska analytikern Ma Jihua som menar att kinesiska företag kan upphöra med leveranser av viktig medicinsk utrustning som ansiktsmasker om USA "fortsätter provocera Huawei". Undanhållande av ansiktsmasker skulle vara ett hårt slag mot USA med den rådande COVID-19-pandemin, detta då kinesisk export står för lejonparten av landets tillgång.

Utöver detta tillverkar amerikanska företag som 3M ansiktsmasker i Kina, tillsammans med annan utrustning såsom skyddsdräkter, skyddsglasögon och annan viktig utrustning för bekämpande av en pandemi. Denna tillverkning skulle också kunna begränsas till den kinesiska marknaden om handelskriget mellan USA och Kina fortsätter eskalera.

En ljusglimt i handelskonflikten mellan de två länderna är att det temporära uppskov som låter amerikanska företag handla med kinesiska företag nyligen förlängts. Uppskovet skulle ursprungligen löpt ut 1 april i år, men förlängdes nyligen till 15 maj år 2020.

En del av uppskovet gäller just medicinsk utrustning, något Global Times-artikeln alltså utmålar som en möjlighet för Kina att utöva påtryckningar om att få den rådande handelsblockaden hävd.

Läs mer om Huawei: