Grafikkortsmakaren Nvidia erbjuder produkter i alla pris- och prestandaklasser, där det på konsumentsidan handlar om arkitekturen Turing i RTX- och GTX-serierna. Dessa finns tillgängliga för stationära och bärbara datorer, men i sistnämnda fall rör det sig främst om rejäla och påkostade speldatorer alternativt, tunnare datorer med de klenare korten.

I många fall levereras dock de tunnare eller billigare bärbara med integrerad grafikdel, ett område där både AMD och Intel satsar stort. Nvidia erbjuder även en uppställning grafikkort i MX-serien, som huserar just i gränslandet mellan integrerad och mer kompetent grafikhårdvara. Nu presenterar tillverkaren Geforce MX300-serien, som i samma veva hittar ut i prestandatester.

1050.JPG

Geforce GTX 1050 gör comeback i nedskalat format.

Konkret handlar det om Geforce MX350 och MX330 som efterträder de vanligt förekommande MX250 och MX230. Trots att Turing-arkitekturen gäller genom Nvidias aktuella sortiment, innebär den färska duon dock ett steg tillbaka till 2016 års Pascal. Ställt mot MX250 kommer framförallt MX350 med extra hästkrafter, genom en övergång från grafikkretsen GP108 till GP107.

Samma krets återfinns i Geforce GTX 1050-serien, men på den bärbara fronten syns nedskärningar från de totalt 768 CUDA-kärnorna. Nvidias officiella produktsidor röjer inte exakta specifikationer men Notebookcheck menar att det rör sig om 640 aktiverade sådana, upp från 384. Videocardz skiver därtill prestanda- respektive strömsnålt utförande vankas, med TDP-värden på 25 samt 15 watt.

Skillnaden stavas klockfrekvenser och ett spann mellan 1 354 och 1 468 MHz anges för den snabbare varianten, medan 746 till 937 MHz avser syskonet. Med ändå lägre prestanda finns som nämnt MX330 men också lillebror MX310, som båda har GP108-kretsen gemensamt. För alla tre kort specificeras GDDR5-minne över en smal bussbredd på 64 bitar.

MX350 Notebookcheck 1.JPG

Bildkälla: Notebookcheck

MX350 Notebookcheck.JPG

Bildkälla: Notebookcheck

Det blir därmed tredje gången som Nvidia tar Pascal till instegssegmentet av dedikerad grafik. Tidiga prestandatester pekar mot att den upplåsta kretsen inte innebär något jättelyft över MX250. Notebookcheck visar en prestandaökning på runt 15 procent, men spelklassade Geforce GTX 1050 har fortfarande en betryggande ledning på över 30 procent.

Nvidia understryker dock att den främsta konkurrenten är integrerad grafik, och produktsidan talar om upp till 2,5 gånger högre prestanda ställt mot sådan. Likt tidigare generationer har MX300-familjen stöd för flertalet grafikgränssnitt och hybridtekniken Optimus, som sparar batteri genom att nyttja integrerad grafik vid lättare arbete.

Det är i skrivande stund inte känt när de uppdaterade korten dyker upp i bärbara datorer, men prestandatestet skvallrar om att det sker i närtid. Prismässigt kan sådana datorer antas hamna på ungefär samma nivåer som de med MX250, MX230 och MX210. Huruvida Turing-instegskort är på ingång återstår att se.

Är det ett genidrag att damma av Pascal med fler kärnor, eller anser du att det behövs något nytt i det absoluta instegssegmentet? Berätta i kommentarstråden!