I början av 2019 avtäckte Intel konceptet Project Athena, en vision och certifieringsprogram för nästa generations bärbara datorer. I visionen ingår bland annat lång batteritid, där minst 9 timmar verklig batteritid ska uppnås. Ständig och snabb uppkoppling i form av Wifi 6 (tidigare 802.11ax) och 4G/5G-anslutningar ingår också.

Project-Athena-12.jpg
Project-Athena-14.jpg
Project-Athena-15.jpg
Project-Athena-16.jpg
Project-Athena-18.jpg
Project-Athena-19.jpg
Project-Athena-3.jpg
Project-Athena-4.jpg
Project-Athena-5.jpg
Project-Athena-6.jpg
Project-Athena-7.jpg
Project-Athena-8.jpg
Project-Athena-9.jpg

Under CES 2020 är det till slut dags för den första vågen av Project Athena-certifierade datorer att göra premiär. Intel meddelar att företaget redan certifierat 25 bärbara designer för programmet, och att ytterligare 50 designer tillkommer i år. Den rådande specifikationen för Project Athena ska dessutom kompletteras med en specifikt utformad för bärbara datorer med dubbla skärmar.

En del i att åstadkomma lång batteritid och god prestanda trots ultratunna designer är att datorer i Project Athena-generationen effektiviserar både utrymme och kylning. Många av årets modeller tillämpar ångkammare för mer tystgående och effektiv kylning, och bruk av USB Type-C för anslutning och laddning möjliggör ytterligare krympningar ställt mot tidigare generationers skrymmande diton.

Project-Athena-17.jpg
Samsung_GalaxyChromebook2.jpg
Samsung_GalaxyChromebook.jpg
Samsung_GalaxyChromebook4.jpg
Samsung_GalaxyChromebook3.jpg

Nytt för CES 2020 är att bärbara Chromebook-datorer tar plats i Project Athena-uppställningen. Under Intels presentation avtäcktes datorerna Asus Chromebook Flip C436 och Samsung Galaxy Chromebook, vilka använder processorer ur tionde generationens Core-familj.

► Läs alla artiklar från #CES-2020

Företaget passar också på att lyfta på locket för bärbara datorer med integrerad Xe-grafik, vilket tillkommer med Tiger Lake-processorerna mot slutet av år 2020. Av de 25 redan certifierade Project Athena-datorerna lanseras merparten under första kvartalet år 2020.