I början av 2020 lanserar Intel processorfamiljen Comet Lake, som blir den femte i raden att baseras på arkitekturen Skylake från 2015. Skillnaden mot tidigare blir att Comet Lake tar klivet upp till 10 kärnor från dagens 8 stycken, något som även går att jämföra mot 4 kärnor i första generationens Skylake.

Att Intel återigen använder Skylake på 14 nanometer beror på problemen att ta steget över till mer moderna 10 nanometer. Tidigare uppgifter pekar dock mot att Intel tar processorfamiljen Tiger Lake med arkitekturen Willow Cove för bärbara datorer och portar denna till 14 nanometer med Rocket Lake för stationära.

Intel-Sisoft-Willow-Cove.JPG

Nu hittar en hitintills inte känd Intel-processor ut i databasen för prestandatestet Sisoft Sandra, som skvallrar om just en ny arkitektur. Det handlar om en processor med 6 kärnor och 12 trådar som körs i 3,0 GHz med ett moderkort från Supermicro – X12DAI-N SMC X12.

Det intressanta med listningen är mängden cacheminne, som skvallrar om att det handlar om en ny arkitektur. Varje kärna är utrustad med 1,25 MB L2-cacheminne, vilket kan jämföras mot 256 KB för Skylake på konsumentsidan, 1 MB för Skylake inom HEDT samt servrar och 512 KB för Sunny Cove i de bärbara processorerna Ice Lake. Den delade mängden L3-cacheminne är 9 MB.

Arkitektur

L2-cacheminne per kärna

Processorfamilj

Skylake

256 KB

Skylake
Kaby Lake
Coffee Lake
Coffee Lake Refresh
Comet Lake

Skylake (server)

1 MB (1 024 KB)

Skylake-SP
Cascade Lake-SP

Sunny Cove

512 KB

Ice Lake

Willow Cove

1,25 MB (1 280 KB)

Tiger Lake
Rocket Lake(?)

Av mängden L2-cacheminne att döma handlar det sannolikt om arkitekturen Willow Cove, som efterträder Sunny Cove. En av de stora nyheterna för Willow Cove är en omdesignad cachestruktur och tidigare läckor för processorfamiljen Tiger Lake har skvallrat om just 1,25 MB L2-cacheminne per kärna.

Tiger Lake som är ämnad för bärbara datorer och väntas lanseras mot slutet av år 2020 väntas stanna kvar vid fyra kärnor. Processorn i databasen är därför sannolikt en krets för stationärt bruk och det egentligen finns tre huvudspår varav två är mer troliga.

De två första alternativen är att det handlar om just arkitekturen Willow Cove för stationära datorer tillverkad på antingen 14 eller 10 nanometer. Att det senare är fallet förefaller dock mindre sannolikt då allt pekar mot att Intel stannar kvar vid 14 nanometer för stationära datorer under överskådlig tid framöver.

Det tredje är att det inte handlar om arkitekturen Willow Cove överhuvudtaget utan att det är Sunny Cove och processorfamiljen Ice Lake på 10 nanometer för servrar. Med arkitekturen Skylake har Intel olika mängd L2-cacheminne för konsumenter och serverbruk, något som kan bli fallet även för Sunny Cove.

Processorfamiljen Rocket Lake som tros använda arkitekturen Willow Cove lanseras år 2021 och tillverkas på Intels då sju år gamla 14-nanometersteknik.

Mer om arkitekturen Willow Cove: