Dagens högpresterande datorer kan inte överleva utan någon form av kylning, som i stort sett alltid involverar fläktar. Även om det verkar som ett enkelt koncept krävs det otrolig forskning och utveckling för att få fram en högpresterande fläkt, som samtidigt är tystlåten.

CM_Masterfan_ML120s-2.jpg
CM_Masterfan_ML120s-5.jpg

Cooler Master lanserade sin utmanare under 2019 med Masterfan SF120M. Som namnet antyder handlar det om en 120-millimetersmodell. Bland annat är fläkten utrustad med dubbla kullager, vilka enligt bolaget ge bättre prestanda och längre livslängd.

CM_Masterfan_ML120s-4.jpg
CM_Masterfan_ML120s-8.jpg

För att hålla ljudnivån nere så mycket som möjligt är varje hörn bestyckad med en gummerad del, för att hämma vibrationer från fläktbladen och motor för att fortplanta sig i datornlådan. Fläkten kan även ställas in i tre olika hastigheter med hjälp av en brytare på ramen.

CM_Masterfan_ML120s-3.jpg

Ytterligare fokus på ljudnivå syns på fläktbladen, eller mer specifikt det som är runt fläktbladen. Bolaget har monterat en ram runt alla blad som är bara någon millimeter från huvudkonstruktionen, vilket enligt Cooler Master ska sänka ljudnivån.

CM_Masterfan_ML120s-6.jpg
CM_Masterfan_ML120s-7.jpg
CM_Masterfan_ML120s-9.jpg

Sist men inte minst är kabeln till fläkten avtagbar, där Cooler Master även skickar med en ytterligare kabel för att seriekoppla upp till tre fläktar. Dock så är det inte långt mellanrum mellan kontakterna som innebär att fläktarna måste vara väldigt nära varandra.

Testmetod

Systemet som används är samma som vid vanliga kylartester, som innebär en Core i7-8700K överklockad till 4,5 GHz med spänningen ställd till 1,3 V. Kylaren som används är Noctua NH-U12A vilken egentligen har plats för dubbla 120-millimetersfläktar. För den här snabbtitten kommer vi bara använda en, av den enkla anledningen att vi inte har dubbla fläktar av Cooler Master Masterfan SF120M.

Modell

Belastning

Vila

Cooler Master Masterfan SF120M (12V)

2 000 RPM

-

Cooler Master Masterfan SF120M (PWM, High)

1 350 RPM

750 RPM

Cooler Master Masterfan SF120M (PWM, Medium)

1 300 RPM

750 RPM

Cooler Master Masterfan SF120M (PWM, Low)

1 050 RPM

750 RPM

Noctua NF-A12x25 (PWM)

1 350 RPM

750 RPM

Noctua NF-A12x25 (12V)

2 000 RPM

-

Som referens kan fläktarnas varvtal vid olika konfigurationer vara bra att veta. Värden läses av från moderkortets sensor och bekräftas med en takometer.

CM_Masterfan_ML120s-1.jpg

Med båda fläktarna i fullt varvtal är det inget som skiljer dem åt sett till temperatur. Det ändras när PWM-läget dras igång där Noctua NF-A12x25 fortfarande tar toppen med en grad till godo, över konkurrenten från Cooler Master. Den sistnämnda placerar sig fortfarande väldigt bra med knappt någon skillnad mellan High och Medium, medan Low ökar temperaturen något.

Vidare till ljudnivå hamnar Cooler Master Masterfan SF120M högst upp med Low-inställningen och är knappt hörbar även under belastning, med Noctua i PWM-styrning tätt bakom. Vidare är det återigen lite skillnad mellan Medium- och High-inställningen på SF120M, där den förstnämnda är att föredra om det ska paras ihop med PWM-styrning. Med båda fläktarna i fullt fräs skiljer det bara en halv dBA, samtidigt som 43 respektive 43,5 dBA är ett bra resultat för full hastighet.

Sammanfattande tankar

Att ta sig an Noctua gällande fläktar är verkligen ingen enkel utmaning. Cooler Master spänner verkligen musklerna med SF120M och resultatet är lovande. Nu är det här bara ett snabbtest i ett enkelt format, men ställt mot Noctuas flaggskepp är prestandan verkligen inte dålig. Med det sagt hamnar det något efter NF-A12x25 i vanliga PWM-läget, även om det är väldigt små marginaler.

CM_Masterfan_ML120s-5.jpg

Prismässigt ska fläkten börja vid 299 kronor och hamnar då på samma nivå som konkurrenten från Noctua. Däremot verkar det inte som att många återförsäljare kan hålla det priset och fläktar är en dryg hundralapp över, vilket helt klart är en nackdel för Cooler Master Masterfan SF120M.