SweClockers utser Årets julklapp 2019

Efter en fråga till medlemmarna och överläggningar i redaktionen utser SweClockers de trådlösa hörlurarna till Årets julklapp.

Sedan år 1988 har HUI Research utsett Årets julklapp, där trendiga prylar för varje år varvats av alltifrån köksutrustning till spikmatta och bok. När 2019 års julklapp presenterades blev reaktionerna minst sagt blandade. Visserligen hyllade många budskapet om att lägga ifrån sig telefonen och umgås mer, men mobillådan i sig fick inte ett lika varmt mottagande.

SweClockers vände sig därför till medlemmarna med frågan om vad Årets julklapp skulle bli om de själva fick bestämma. En produkt återkom ofta och efter att ha diskuterat saken inom redaktionen råder det inga tvivel om vilken produktgrupp som förtjänar titeln. Den uppfyller dessutom alla tre kriterier av HUI Research:

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.

  • Produkten skall representera den tid vi lever i.

  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Årets julklapp 2019, enligt SweClockers, är trådlösa hörlurar! Att klippa kabeln och köra ljud trådlöst från telefonen är numera vardagsmat, vilket till stor del kan tillskrivas telefontillverkarnas val att ta bort 3,5 mm-anslutningen. För att inte tala om bekvämligheten med att slippa kabeln.

– Jag har själv använt trådlösa hörlurar i flera år, men det är först rätt nyligen det blivit en snackis. Är det någon produkt omgivningen och familjen bett om köpråd kring under 2019 är det utan tvivel trådlösa hörlurar. Att det finns fler alternativ med varierande funktionalitet och design än någonsin tidigare i olika prisklasser gör att fler tar steget, säger SweClockers testansvarig Jonas Thörnqvist.

Smarta hemmet på gång

Det smarta hemmet har växt explosionsartat på senare år och var även den en kategori som förekom ofta bland medlemmarna. Efter överläggningar känns det inte som en produktgrupp som fått samma genomslag och blivit en snackis på samma sätt som trådlösa hörlurar. Kanske blir det Årets julklapp 2020?