Optimala egenskaper

Alla SSD-enheter kan agera som cacheminne, men det är stor skillnad mellan olika enheter. Beroende på dess interna komponentval så kan resultatet, sett till prestanda och jämnhet vid belastning, nästan vara lika stora som skillnader mellan en mekanisk hårddisk och en SSD. Eller mellan dag och natt.

Grunden för att en SSD ska fungera på bästa sätt som ett NAS-baserat alternativ finner vi i enhetens kontrollerkrets och firmware. Detta för att ge bästa möjliga prestanda oavsett om data är slumpmässig eller mer sekventiell. Ett av de bättre exemplaren på en optimal kombination hittar vi i Seagates Ironwolf 110 SSD, som är särskilt framtagen för att sitta i NAS-enheter.

Denna serie baseras på Seagates egen Enterprise-klassificerade kontrollerkrets kallad 500021768, som tillsammans med firmware-lösningen Agilearray ger den en snudd på perfekt balans för att accelerera alla former av databelastningar. Kontrollern är dessutom väl lämpad för att köras i rena AFA-lösningar, All Flash Arrays, där hela NAS-enheten fylls med SSD-enheter.

ironwolf2.jpg

Seagate Ironwolf 110 SSD-serien uppfyller även samtliga av de övriga krav på prestanda och tillförlitlighet vi ställer på en NAS-optimerad SSD.

Skydd mot strömförlust

En av de största riskerna med SSD-lagring är att data normalt inte sparas till de lagringsbeständiga minnescellerna vid ett oplanerat strömavbrott. Genom att använda Power Loss Data Protection-teknik kommer all data, även vid ett strömavbrott, att förbli intakt. Det bidrar även till en längre livslängd, generellt minskad belastning och snabbare återgång till normal drift efter att strömmen är tillbaka.

Optimerad skrivhantering och jämn prestanda

En NAS-orienterad SSD måste kunna hantera olika former av skriv- och läsbelastning och ska i alla sammanhang leverera hög och jämn prestanda. Ett problem SSD-enheter med TLC- och QLC-teknik har är att skrivprestandan sjunker drastiskt när dess interna cacheminne blir fullt.

Seagates Ironwolf 110 SSD som använder sig av 64-lagers TLC BiCS3 från Toshiba ska kompensera för dessa prestandaproblem genom dynamisk overprovisioning, en teknik som företaget valt att kalla Durawrite. Detta ska göra att enheten kan hålla och konstant hög och jämn nivå.

Dygnet runt belastning

Det karaktäristiska för en NAS är att den alltid ska vara tillgänglig och vara beredd att både läsa och skriva data. Med SSD-cacheminne får NAS-enheten dessutom minimal responstid då vi inte behöver vänta på att de mekaniska hårddiskarna snurrar upp innan enheten svarar. På detta sätt sparas både energi och värmeutvecklingen går ned.

Enterprise-klassad hållbarhet

Det är inte bara kontrollerkretsen som bör vara Enterprise-inriktad, utan även SSD-enhetens övriga hållbarhetsrelaterade delar som TBW, MTBF och garanti. Med IronWolf 110 SSD så får vi en MTBF på 2 miljoner timmar och en TBW, för 480 GB-modellen, på 875 terabyte. Dessutom så får vi fem års garanti, vilket även inkluderar två års service för dataåterskapande (Rescue Data Recovery Services) om enheten av någon anledning skulle bli oåtkomlig.

Långvarig hälsa

En faktor som har stor betydelse för enhetens hälsa är dess overprovisioning (OP). Då skriv- och raderingscyklerna till en SSD:s minnesceller är det som sliter över tid används en eller flera olika former av overprovisioning. Det är en del av enhetens faktiska lagringskapacitet som inte finns tillgänglig för normala användning, utan som per automatik tas i bruk i takt med att celler blir oanvändbara.

Seagate Ironwolf 110 SSD har både en fabrikskonfigurerad OP, men använder även en dynamisk OP vilket är en teknik för att på ett effektivare sätt sprida skrivcyklerna över hela enhetens lediga yta. Som komplement använder Seagate en teknik som kallas Ironwolf Health Management.

Funktionen Ironwolf Health Managemang är enkelt uttryck en mer avancerad variant av en SSD-enhetens SMART-rapportering. Tekniken kan kommunicera med olika NAS-enheters operativsystem för att i tid kunna upptäcka eventuella problem, åtgärda och agera på dessa i tid.