Val av NAS-enhet

Innan vi granskar de olika effekterna av att använda SSD som cache behöver vi klargöra några tankar kring valet av NAS. Alla NAS-enheter kan så klart använda en, eller flera, SSD-enheter för att maximera prestandan. Men i vissa fall, och detta primärt gällande enklare NAS-enheter, kan enhetens övriga konfiguration i form av CPU, minne och nätverksanslutningar vara en begränsande faktor som gör att du inte får full effekt av din investering när du väljer att satsa på en SSD.

Detta handlar nu inte om att NAS:en i sig är dålig utan mer om att enheten inte har detta fokus. Många gånger beroende på att tillverkaren vill hålla en lägre prisnivå. Ett bra exempel på detta är Synologys DiskStation DS419 Slim, som i det närmaste uppnår samma prestanda med fyra mekaniska diskar som med en SSD i mixen.

Då det är svårt att ge exakta riktlinjer för vilka NAS-modeller som lämpar sig bäst för SSD-cache brukar vi ge följande generella rekommendation baserad på antalet diskplatser. Detta underförstått att enhetens övriga hårdvara är tillräckligt kraftfull för att nyttja den högre diskprestandan.

NAS-enhet med en–två lagringsplatser

Vi börjar med de minsta modellerna, sett till antalet platser. Här bör valet baseras på typen av och antalet Ethernet-portar. Med en ensam Gigabit-anslutning, välj mekaniska hårddiskar. Med dubbla Gigabit-anslutningar, eller en Multi-Gigabit, kan det vara värt att satsa på en eller till och med dubbla SSD-enheter.

Vi har i den här genomgången valt att inte fokusera på mindre NAS-lösningar, varför vi inte kommer gå igenom dessa mer ingående än så här.

NAS-enhet med fyra lagringsplatser

NAS-enheter med fyra platser för lagringsenheter är den troligtvis vanligaste för hem samt små och medelstora företag (SMB). Här uppnås en bra balans mellan säkerhet och redundans, samtidigt som dessa modeller allt oftare har multipla Ethernet-gränssnitt.

TS-431P2-4G .jpg

Vår optimal konfiguration för dessa enheter är att använda en SSD-enhet som cacheminne och tre stycken hårddiskar, för att nå optimal kapacitet, hög säkerhet och bästa prestanda. Vi har under våra tester använt oss av Qnap TS-431P2-4G, en prisvärd modell och ett representativt val som referens.

NAS-enhet med fem–nio lagringsplatser

Behöver du högre kapacitet och bästa tänkbara prestanda är troligen en NAS med fem till åtta eller rentutav nio lagringsplatser något för dig. Som riktlinje för dessa system brukar vi satsa på två, eller fler, SSD-enheter. Anledningen till detta baseras även här på att desto fler lagringsplatser en NAS har, desto kraftfullare komponenter och snabbare nätverksanslutning finns – generellt sett.

TS-932X-8G .jpg

Alternativen är att använda någon form av speciallösning som finns. Ett utmärkt exempel på detta är QNAP TS-932X-8G, som vi har använt i denna artikel. Modellen kombinerar fem 3,5-tumsplatser med fyra 2,5-tumsplatser, varav de senare är perfekta för SSD-enheter. Här kan vi komma igång med en eller två enheter för att sedan bygga ut med fler vid behov.