Nikka om vad du ska tänka vid val och konfiguration av NAS

NAS-enheten borde ha blivit årets julklapp menar Nikka, som i detta avsnitt förklarar varför en NAS är bra att ha och hur den bör konfigureras.

1. Inledning

Många har redan insett fördelarna med en Network Attached Storage (NAS). Den ger en central lagringsplats för alla dina bilder, dokument och filmer. Allting ligger i ditt privata moln som du har full kontroll över. Publika molntjänster som Dropbox, Google Drive och Microsoft Onedrive har många fördelar. Men för användare som behöver hög prestanda och stort lagringsutrymme är NAS det självklara valet.

Ur ett integritetsperspektiv ger en NAS också en trygghet som de publika molntjänsterna inte kan konkurrera med. I årets upplaga av Svenskarna och internet-rapporten konstaterar Internetstiftelsen att var fjärde svensk känner sig otrygg med att lagra personlig information i molntjänster.

Statistik ur Svenskarna och internet 2019

Var fjärde svensk känner sig otrygg med att lagra personlig information i molntjänster. Källa: Svenskarna och internet

Att installera och konfigurera sin egen NAS är numera förhållandevis enkelt, men det finns falluckor. I detta avsnitt av Så fungerar visar Nikka hur konfigurationen går till och tipsar om vad du som vill skaffa en NAS bör tänka på – både vid val av NAS-modell och vid konfigurationen av den.

Qnaps logotyp

I samarbete med Qnap

Detta avsnitt produceras i samarbete med Qnap. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.