Guide: Hur nätaggregat fungerar och vad du ska tänka på

Gemensamt för alla datorer är – de går på el. SweClockers går igenom hur nätaggregat fungerar och vad du ska tänka på vid köp.

5. Kablar och modulära nätaggregat

Kablarna är kanske det som märks mest när datorbyggandet befinner sig i monteringsskedet. Vissa entusiaster svär vid modulära kablar, andra är bara ute efter något som gör jobbet. Något som dock är klart är just att modulära kablar är det som gäller på nätaggregat i premiumklasserna.

PSU_guide_35.jpg

Semi-modulärt (till vänster) och helmodulärt nätaggregat (till höger).

PSU_guide_34.jpg

Modulära kablar i sig är modellspecifika, i vissa fall går de att byta mellan olika modeller av nätaggregat av samma tillverkare men detta ska ej tas för givet. Att kablar inte går att byta mellan olika modeller beror på att det saknas en gemensam standard för tillverkarna att följa utan de gör en egen lösning.

PSU_guide_39.jpg

Ett exempel på kontakter som passar i samma kontakt men har kopplingar som skiljer sig åt.

Att en kabel fysiskt passar i ett nätaggregat betyder bara att den fysiska kontakten passar. Den elektriska kopplingen skiljer sig i regel åt och kan leda till skador på datorkomponenterna. Kort och gott, ta inte för givet att en kabel fungerar bara för att du får in den i kontakten.

PSU_guide_36.jpg

Modulära kontakter tar ytterligare lite utrymme i datorn då dessa sticker ut även vid monterat läge.

PSU_guide_37.jpg

Slutligen något som är värt att nämna om modulära kablarna är att de bygger ut något på nätaggregatets längd just för att kontakten i sig tar lite plats. Detta kan göra så att nätaggregatet inte passar eller begränsar andra komponenter även om måtten på själva basenheten ska passa.