Guide: Hur nätaggregat fungerar och vad du ska tänka på

Gemensamt för alla datorer är – de går på el. SweClockers går igenom hur nätaggregat fungerar och vad du ska tänka på vid köp.

3. Spänningslinor (eng. Voltage rails)

Be Quiet Straight Power 11 är utrustad med fyra separata 12 V-linor (eng. (voltage) rails), samtliga av dessa spänningslinor är egentligen inte fristående eller separata spänningslinor utan genereras från en gemensam konverterare. Detta är fallet på mer eller mindre alla moderna plattformar även om undantag kan tänkas existera.

Straight power 11 rating-rails.png

Historiskt sett användes flera separata drivsteg först för att kombineras till högre effekttal per enhet, något som även krävdes av ATX-standarden. Senare blev orsaken till separata spänningslinor i ett nätaggregat att möjliggöra begränsning av skador vid eventuell kortslutning. Numera finns det inget krav i ATX-standarden som kräver separata spänningslinor.

I dagsläget har detta inte någon större betydelse för dig som användare, speciellt inte på mer påkostade modeller. En viss fördel med separata spänningslinor är att avsäkringen vid överslag av strömgränsen är något snabbare men även att varje spänningslina ofta har separat filtrering.

Nackdelen med separata spänningslinor är att synnerligen tung last kan vara svår att koppla mot nätaggregatets spänningslinor, till exempel ett grafikkort. Drar grafikkortet 25 A kommer endast 12V3- och 12V4-linorna fungera på Be Quiet Straight Power 11, vilket också företaget tänkt på då PCI Express-kontakterna för grafikkort på just den här serien endast är kopplade till just dessa spänningslinor.

Vad betyder detta för dig som köpare?

För moderna nätaggregat betyder det här egentligen ingenting mer än att om du köper ett nätaggregat med flera svaga spänningslinor kan det vara bra att fundera på om grafikkortet klarar sig på en spänningslinas totala försörjningskapacitet.

Något du dock bör akta dig för är just om ett nätaggregat säljs med samtliga linor adderade. Om du totalt kan plocka ut 400 W från 12 V från ett nätaggregat och övriga spänningar genereras från denna så ska nätaggregatet självklart inte marknadsföras som att det är ett 500 W nätaggregat. Detta då all energi ska matas genom den första 12 V-steget och denna begränsar totalt effektuttag.

Det förekommer dock skojare som gör detta men alla välrenommerade märken sköter sig och det krävs att du tar dig långt ned i prisklasserna eller letar hos obskyra marknadsplatser.