I början av 80-talet var hem-PC:s fortfarande ett ovanligt koncept, även om IBM:s datorer hade börjat leta sig ut till hemmen där kontorsarbetare försakade fritid för att jobba hemifrån. Trots att grafiska operativsystem existerade vid denna tid, hos bland annat Apple Computers, var de en ovanlig företeelse i hemmen. Detta skulle Microsoft ändra på med Windows 1.0 som först avtäcktes i november 1983.

Microsoft_Windows1.jpg

Windows 1.0 (1985).

Windows2.jpg

Windows 2.0 (1987)

Windows_3.0_workspace.jpg

Windows 3.0 (1990).

Windows-95.jpg

Windows 95 (1995).

Det Windows 1.0 som avtäcktes på hotellet Helmsley Palace i New York var ett grafiskt skal som kördes ovanpå Microsofts kommandobaserade operativsystem MS-DOS. Systemet introducerade vad som vid den här tiden var främmande koncept, med pekdon i form av datormöss och möjligheten att flytta runt grafiska mönster. Trots att Bill Gates då lovade att Windows 1.0 skulle släppas följande år skulle lanseringen dröja till 1985.

Windows 2.0 skulle följa blott två år senare under 1987. De mest märkbara nyheterna med denna version var att grafiska fönster nu kunde överlappa varandra, vilket inte var möjligt med den första utgåvan. Men det var med Windows 3.0, och dess arbetsfokuserade uppdatering Windows 3.11 for Workgroups, som operativsystemet verkligen tog fart och inledde utmanövreringen av den tidigare datorjätten Apple Computers.

Utöver att erbjuda en avancerad användarmiljö innebar Windows 3.0 även introduktionen av ett flertal viktiga komponenter som lade grunden för Microsofts kommande framgångar. Utöver ett markant förbättrat grafiskt gränssnitt stärktes systemets kärna med skyddad minnesanvändning som lät Windows-applikationer använda större mängder minne på ett mer säkert sätt än vad som var möjligt med DOS-applikationer.

WindowsNT3.png

Windows NT 3.1 (1993).

Microsoft_WindowsME.jpg

Windows ME (2000).

windows-xp.jpg

Windows XP (2001).

Microsoft_WindowsVista.jpg

Windows Vista (2006)

Andra viktiga funktioner som lades till var applikationer för hantering av filer och applikationer i form av File Manager respektive Program Manager. Här introducerades också en mer komplett och enhetlig konfigurationsmeny för systemet. Plattformen som etablerades med Windows 3.0 användes även på det företagsfokuserade syskonsystemet Windows NT 3.1 som släpptes 1993.

Windows 95 som gick under kodnamnet Chicago släpptes föga chockerande under 1995, och lade grunden för den användarmiljö som skulle dominera i Windows-familjen under årtionden. Konceptet med navigering baserat på en startmeny skulle gälla i hela 17 år, och här introducerades även framtida nyckeltekniker som grafikgränssnittet DirectX och webbläsaren Internet Explorer.

Windows skulle sedan få uppdateringar på samma koncept i form av Windows 98, Windows 2000 och det i entusiastkretsar bespottade Windows ME. Med Windows XP utgjorde den mer avancerade och moderna NT-kärnan basen även för konsumentsystemen, vilka nu inte längre innehöll några spår av det ålderstigna MS-DOS. Windows Vista och Windows 7 blev de sista två versionerna som behöll användarmiljön från Windows 95.

Microsoft_Windows8.jpg

Windows 8 (2012).

Under 2012 släpptes nämligen Windows 8, som avyttrade det klassiska startmeny-konceptet till förmån för en startskärm med stora fyrkantiga innehållsrutor eller "Tiles". Väl inne i systemet var operativsystemet sig likt, men en underlig uppdelning mellan det surfplatte-fokuserade "Modern UI"-gränssnittet och klassiska Windows ledde till ett ljummet mottagande.

Microsoft har undan för undan balanserat upplägget i det senaste systemet Windows 10, som till skillnad från tidigare versioner uppgraderas snabbare med mindre inkrementella steg. Idag finns plattformen tillgänglig på en rad olika typer av hårdvaruprodukter, och introducerar diverse avarter som det hybridfokuserade Windows 10X. Grattis till 36 grafiska år i teknikens tjänst Microsoft Windows!

Har du några härliga minnen från åren med Microsoft Windows i dess olika former? Dela med dig i kommentarerna!