Test: Klockfrekvens över tid

Som bekant använder sig AMD:s Ryzen 3000-processorer av företagets teknik Precision Boost 2 för att styra hur respektive modells klockfrekvens agerar i förhållande till typ av arbetslast, strömbudget och temperaturer. Detta innebär i praktiken att den faktiska klockfrekvensen som uppnås kan variera kraftigt beroende på vad som körs på systemet.

När det kommer till Ryzen 9 3950X har denna en specificerad basfrekvens på 3,5 GHz samt en maximal turbofrekvens på 4,7 GHz, där den sistnämnda klockfrekvensen är den högsta hittills för en processor ur Ryzen-familjen. Det är dock viktigt att poängtera att 4,7 GHz är en maxnivå som modellen kan nå under korta perioder och inte under kontinuerlig belastning.

Max boost for AMD Ryzen processors is the maximum frequency achievable by a single core on the processor running a bursty single-threaded workload.

Citatet ovan är AMD:s definition av den maximala turbonivån som specificeras på kartongen till Ryzen 3000-processorerna, och här är det "bursty single-threaded workload" med vikt på bursty som är viktigt att belysa. I våra tester såg vi Ryzen 9 3950X träffa sin maximala klockfrekvens på 4,7 GHz under korta perioder vid enkeltrådade laster, för att sedan lägga sin på en lägre nivå.

Det är därför återigen viktigt att poängtera att boostfrekvensen som specificeras hos Ryzen 9 3950X endast uppnås i ett fåtal enkeltrådade fall under en kort period. Under längre belastning och i synnerhet när mer än en kärna kopplas på kommer betydligt lägre klockfrekvenser att uppmätas.

Nedan presenterar vi de uppmätta klockfrekvenserna hos Ryzen 9 3950X vid tung flertrådad belastning med Blender samt en typisk spellast med Battlefield V vid upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar.

Rendering med Blender är ett scenario som belastar alla trådar fullt ut på Ryzen 9 3950X, vilket resulterar att den slår i sin strömbudget på 142 W och blir tvungen att sänka klockfrekvensen. Vid den här typen av belastning kan man förvänta sig klockfrekvenser som ligger och svävar strax under 4 GHz-strecket.

En typisk spelbelastning med Battlefield V lägger inte nära på lika mycket press på processorns kärnor som 3D-rendering, vilket tillåter Ryzen 9 3950X att hålla en generellt högre klockfrekvens. Nivån ligger här och pendlar något, men generellt håller sig frekvensen kring 4 250 MHz.