Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Effektmässigt lägger sig Ryzen 9 3950X på 210 W under belastning, vilket är samma nivå som det föregående flaggskeppet i familjen. Nämnvärt är att modellen även drar 55 W mindre än den 16-kärniga Ryzen Threadripper 2950X samtidigt som nykomlingen erbjuder markant förbättrad prestanda.

För den som undrar varför Ryzen 9 3950X drar lika mycket ström under belastning som Ryzen 9 3900X så finns det ett enkelt svar. Båda modellerna har exakt samma strömbudget på 142 W och med sina höga kärnantal slår de i denna gräns hårt och sänker klockfrekvenserna.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som går åt för att rita upp en scen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 W görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 2080 Ti-kortet vid vila.

Vid kraftigt flertrådade arbetslaster är Ryzen 9 3950X en synnerligen energieffektiv best. Modellen toppar tabellen med god marginal, och tycks ligga i en fin sweet spot klockfrekvensmässigt när den slår i sin strömbudget för att erbjuda mycket god effektivtet.