Inledning

Denna artikel är i först hand tänkt att fungera som en mer detaljerad referens till de produkter som videon tar upp. En mindre produktdatabas om man så vill. Många uppgifter är preliminära. För även om vi fått detaljerad information och personligen träffat Samsung, LG, Sony, Panasonic, Philips och TCL är det mycket som inte är specificerat. De flesta tillverkare anger till exempel inte vilka typer av LCD-paneler det sitter i mellan- och budgetklass.

Vi ska därför komplettera denna guide med fler frågor och guider runt specifika ämnen. TV-apparater är komplexa enheter där det finns många aspekter att diskutera. Använd forumet och tillhörande diskussionstråd. Ställ frågor, fördjupa och analysera – vi läser allt!

lg-4.jpg

Har du för mycket stålar kan du bygga en OLED-tunnel och skippa alla mesiga småskärmar.

Toppklass

Här har du modellerna du vill ha. Det är hit du vill sikta för de här modellerna är bra på "allt". Det här du säkrar att du får så bra TV som det går för dina pengar. Bättre TV kan du i stort sett inte få idag, men du kan fortfarande välja en TV som är mer eller mindre lämplig för dina behov och önskemål. Du vet i väldigt hög grad vad du får för TV då utbudet är välkänt, testas ofta och diskuteras flitigt. Tekniken är främst:

  • OLED med ca 500–700 nits HDR. Cirka 250–350 nits SDR

  • LCD med VA-paneler, hög ljusstyrka, ofta 1 000+ nits HDR och 700+ nits SDR med FALD, Full Array Local Dimming

► Mer läsning om ljusstyrkan på OLED och LCD

Mellanklass

Detta är nivån där du förlorar framförallt HDR-kapacitet med lägre ljusstyrka, mindre färgomfång och lägre kontrast vilket påverkar intrycket av svart. Men också behåller vettiga finesser och panelkvalitet överlag. Endast ett fåtal LCD-modeller använder local dimming-funktioner. Flera tillverkare talar om ”Micro dimming” som är en omskrivning för att local dimming saknas och att man ändrar hela panelens ljusstyrka baserat på bilden innehåll.

Mellanklassen är nivån du vill nå ifall du först tittar på budgetmodeller. Mellanklassen rymmer betydligt fler modeller där du vet vad du får. Men det är inte tydligt exakt vad som ingår i alla apparater, till exempel vilken typ av LCD-panel det är.

  • LCD med IPS-paneler och högre ljusstyrka (500–1 000+ nits)

  • LCD med IPS-panel och modest ljusstyrka (300–500 nits)

  • LCD med VA-panel och modest ljusstyrka (300–500 nits)

Budgetklass

För dig där priset är det viktigaste. Också ett utbudet där du vet att allt annat i klasserna över är bättre TV-apparater. Detta gäller såväl bildkvalitet som finesser. Här är det mer en fråga om att försöka förstå vad som är vad. Apparaterna i budgetklassen tenderar att vara ungefär samma nivå där det sällan går att peka ut självklara val

  • LCD av alla sorter med stora variationer mellan modeller och storlekar

  • Ofta 250–300 nits ljusstyrka