Användning i spel

Ett spel där makro kan vara extra användbart är exempelvis World of Warcraft, som är ett MMORPG-spel med väldigt många olika knapptryck för attacker och funktioner. I sådana sammanhang är det vanligt att spelare använder datormöss med många extra knappar, precis som det syns på Scimitar Pro från Corsair.

Precis som för tangentbordet går det alltså att knyta tangenttryck och kombinationer till dessa extraknappar. Här går det även att kombinera både musklick och tangentnedtryck till samma sekvens.

46.png
2019.10.24-20.27_01.png

Ett exempel visas i bilderna ovan, där en skärmbild tas samtidigt som en viss attack i spelet utförs. Ett visst knapptryck är angivet för att göra denna attack i spelet.

I mjukvaran går det att välja att ett andra makro ska startas också. I bilden ser vi makrot som vi gjorde tidigare som tar en skärmbild, men med vår 'Second action' tar vi en skärmdump med tangentkombination CTRL+Shift+P.

47.png

En alternativ metod för skärmbilder är att använda en skärmbildsserie, istället för endast en skärmdump när en vald attack aktiveras från tangentbordet. För att kunna använda tangenten som vanligt när makrot rullar måste dock inställningen "Retain original output" vara förkryssad.

48.png

Här syns ett exempel som använder en attack och sedan ett musklick, när det behövs för att starta attacken som är knuten till knappen.

1 before lavastorm and screenshotseries.png
2 screenshotseries and lavaburst.png
3 just before earthquake setout macro.png

Här används en skärmbildsserie när attacken aktiveras från K95 Platinum, samt ett från Scimitar Pro, som markerar var en annan attack ska sättas ut.

1 before trinket and burst damage.png
2 trinket usage and activating burst.png
3 trinket and burst damage activated and printscreenseries continues.png

Denna bildserie är från strax innan två attacker aktiveras samtidigt och skärmbildsserien fortsätter ett tag efter makrot startat.

Sammanfattande tankar

Även fast makron kan ses som svåra att börja med, går det att med relativt enkla metoder få till en lång sekvens som utförs exakt likadant när den startas. Makro kan användas av alla datoranvändare och är inte begränsat till att enbart förhöja spelupplevelsen.

Kontroverserna inom MMO-genren har dock varit och många högljudda, där flera utvecklare gått ut och förbjudit makro i vissa spel. Det finns exempel där spelare skapat makron som gör hela jobbet, vilket av vissa anses ta bort spelupplevelsen och förstör ekonomin i spel. Ändå värre är det när automatiseringen ger en orättvis fördel till de som spelar i tävlingssyfte.

sweclockersbild.jpg

Det finns de MMO-spel, som World of Warcraft, som tillåter att du använder makro du själv skapat, ifall de kan replikeras i spelet naturligt. Med det menas att ifall makrots funktioner kan utföras av en människa så är den tillåten. One keypress – one action är den generella regeln. Så att automatisera hela din spelrotation med fördröjningar, kan strida mot regler och kan få spelaren bannad.

Innan du använder makro i spel, kolla upp vad som gäller med reglerna – och spela rättvist!

Använder du makro i spel och vad har de för uppgift?