Makro med inspelningsfunktion

För att bygga makro eller att ändra funktionen för de extraknappar som finns tillgängliga, behöver man fundera på vad man vill uträtta. Ibland räcker det med en "keystroke" och ibland både "press" och "release". För enkelhetens skull finns även funktionen där det går att spela in alla kommandon man vill utföra.

1.png

Gränssnittet ICUE för makro

2.png

Navigera till "Actions" och skapa ett nytt avsnitt

3.png

Välj "Macro" och inspelningsfunktionen

I Corsairs medföljande programvara ICUE finns många funktioner som underlättar skapande av makro, där just en inspelningsfunktion är en av dessa. För att skapa själva stommen till ett makro navigerar man till Actions och väljer där plusknappen för att skapa ett nytt avsnitt. Här går det att välja ett fördefinierat kommando eller att binda om till en specifik tangent.

Med inspelningsfunktionen går det att och spela in allt som görs på tangentbordet och då ingår även väntetiden mellan kommandon som körs. Det är bra vid de tillfällena där det inte går att exekvera alla kommandon direkt efter varandra, till exempel i datorspel där det exempelvis finns en väntetid mellan att attacker kan utföras.

För att spela in kommandon:

  • Tryck på "Record" och gå tillbaka till spelfönstret. När programmet spelar in utför du det kommandot i spelet du vill binda till ett makro.

  • Lämna därefter spelet och stäng av inspelningen i ICUE.

5.png

Makrosekvens inspelad

Här syns alla moment som gjordes under inspelningen. Exempelvis tangenter som tryckts ned, i vilken ordning tangenterna släppts samt tiden som respektive tangent var nedtryckt.

Finslipa din inspelning

7.png

Är det något knapptryck som inte ska vara med i sekvensen kan dessa raderas i efterhand, genom att markera de knapptryck som inte ska vara med. I detta exempel väljs "Press key" och "Release key", varefter dessa tas bort med avsedd knapp. Väntetider som eventuellt inte behövs kan också tas bort på samma sätt.

8.png

Programvaran varnar för att en tangent inte har något knappsläpp under sekvensen

9.png

När det adderas ett släpp till kommandot slutar programmet att varna

Varje tangenttryck behöver även ett släpp, annars kommer knappen att registreras som nedtryckt konstant. I värsta fall måste datorn startas om när makrot används, för att knappen aldrig släpps upp och och det kan vara svårt att göra om kommandot i det fallet.

10.png

Här ändras väntetiden manuellt till 150 millesekunder

11.png

Det går att i efterhand ändra tiden mellan de olika tangentnedtryckningarna. Det görs genom att ställa in manuellt den tid det ska ta.

Anpassa start av makro:

13.png
14.png

Under avancerade inställningar finns även val för när makrot ska starta:

  • När knappen trycks

  • När knappen hålls nedtryck

  • Att starta med första knapptrycket och den fortsätter tills tangenten trycks ned en gång till

  • Vid släppet av knappen

15.png
16.png
17.png
18.png

Ytterligare en funktion är att det går att ställa in om kommandot ska repeteras flera gånger, eller ifall sekvensen ska köras till du trycker på makroknappen igen. Med dessa val kan du också sätta hur lång tid det ska gå mellan varje sekvens.

Utöver att kunna välja en konstant tid mellan varje körning, går det att ställa in en slumpmässig väntetid mellan varje fördröjning. Då får man skriva in hur lång tid det ska vara mellan som den kan slumpvis kommer att köra. Notera att alla tidsangivelser är i millisekunder.

Koppla makrot till en tangent

21.png
22.png
23.png

Nu när makrot är färdigt måste en tangent knytas till att starta sekvensen. Här väljs vilken tangent som ska användas och det görs genom att markera det aktuella makrot och därefter den tangent som ska användas. I detta fall blir det en av de dedikerade makroknapparna till vänster på tangentbordet.