Närmare titt och installation

box_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg
box2_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Arctic Liquid Freezer II 240 kommer i en liten låda som precis rymmer pump och radiator. Jag fick två leveranser på grund av problem med den första och i båda fallen fanns det inga skador på produkterna efter en tur i postgången. Kartongen presenterar de viktigaste specifikationerna och funktionerna och upplyser även att den är kompatibel med AMD Ryzen.

manual_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Kylaren levereras utan en utskriven manual och du måste gå in på webben för att hämta information om vilka delar som hör till vilken sockel samt hur allt ska sättas ihop. Jag tycker det är snålt att det inte ens medföljer en snabbstartsguide.

tillbehor_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Det finns delar för att använda kylaren med en AMD- eller Intel-processor. I fallet AMD används bakstycket som följer med som standard med moderkortet. En liten påse MX4-kylpasta skickas också med.

pump_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Pumphuset är ganska stort, främst då det även huserar en 40 mm-fläkt.

vram_flakt_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Inte heller denna fläkt har någon RGB-belysning. Runt fläkten sitter små öppningar där luft kan blåsas ut. Då det är helt öppet undrade jag lite hur ljudnivån skulle påverkas, något som kommer testas om några sidor.

koppar_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Kylblocket som sätts mot processor är som väntat av koppar.

slang_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Slangarna är kraftiga och ganska stela. Förutom en innerslang där vätskan pumpas runt finns det även kablar för att PMW-styra radiatorfläktarna inuti och tanken är att du genom att ansluta den enda 4-pin-kabeln till moderkortet får en PMW-styrning av pump, 40 mm-fläkt och radiatorfläktarna. Det ska gå att ta loss fläktarna för att ansluta dom separat men jag ville inte försöka öppna upp slangen.

radiator_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Radiatorn är 240 mm bred och av aluminium.

radiator2_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Fläktarna är Arctip P12 och det är fläktar som är effektiva även vid högra luftmotstånd vilket gör dom perfekta för en radiator. De kommer förinstallerade att blåsa ut varm luft från chassit men kan självklart vändas för att suga in kall luft istället.

Installation

Jag installerade Arctic Liquid Freezer II 240 i följande system:

  • AMD Ryzen 7 3800X

  • Asus ROG STRIX X470-F Gaming

  • Lian Li PC-O11 Dynamic

Som nämnts tidigare saknas en utskriven manual så du måste gå in på webbplatsen och ta fram instruktioner.

manual.PNG

Jag tycker som nämnt att det är lite snålt att inte ha en snabbstartsguide. Fördelen med den webbaserade manualen är dock att Arctic har lagt till lite animationer vilket gör det tydligare hur alla delar ska installeras.

installerad_arctic_liquid_freezer_ii_240.jpg

Slangarna är ganska stela vilket innebär att du inte kan vrida dom hur enkelt som helst något som gjorde det lite klurigt att få fast pumpen eftersom allt ville röra på sig hela tiden. I slutändan fick jag dock fast både pump och radiator.