Innan Nvidia skrev på avtal med Nintendo om att leverera systemkretsen Tegra X1 till spelkonsolen Switch hade företaget ingen närvaro på konsolmarknaden. Nvidias svar blev att bygga olika underhållningsenheter runt Tegra X1 och operativsystemet Android.

Den bärbara spelkonsolen Shield flankerades av surfplattan Shield Tablet, och Shield TV agerade både mediacenter och stationär spelkonsol. Den sistnämnda bestyckades med kretsen Tegra X1, vilken alltså senare användes i Nintendo Switch. Shield TV lanserades ursprungligen 2015 och reviderades 2017, men den senaste revisionen använder fortfarande samma systemkrets som föregångaren.

nvidia_shield_tv_pro_2.jpg

Det blir det ändring på nu då Nvidia förbereder en uppgraderad modell vid namn Shield TV Pro. Uppgifterna avslöjas av nu nedplockad produktsida på Amazon, vilken förevigats av publikationer som 9to5google. Produktbilderna visar en mer eller mindre oförändrad design, men den nya enheten är fysiskt större.

Det är dock på insidan de stora nyheterna sitter. Beräkningskraften kommer nu från systemkretsen Tegra X1+, vilken tillverkas på 16-nanometersteknik. Enligt produktsidans uppgifter är den nya kretsen 25 procent snabbare än föregångaren. Med största sannolikhet är detta samma revision som används i Nintendos uppdaterade Switch-modell och senaste tillskottet Switch Lite.

nvidia_shield_tv_pro_6.jpg

Likt föregångaren bestyckas Shield TV Pro med 3 GB primärminne och 16 GB internt lagringsutrymme, vilket kan utökas via externa lagringsenheter anslutna över USB Type-A. Den största uppgraderingen sett till mediacenter-funktionalitet är stödet för Dolby Vision HDR. Det sällskapas av stöd för surround-ljud i form av Dolby Atmos och Dolby Digital Plus.

Vidare specifikationer inkluderar två USB Type-A-portar på enhetens baksida samt en Ethernet-port och en HDMI-port för anslutning till en TV. Den tillhörande fjärrkontrollen har också växt till sig och bestyckats med nya knappar. Fjärrkontrollens knappar är bakgrundsbelysta där belysningen är rörelseaktiverad. Här finns även en inbyggd funktion för att spåra fjärrkontrollen om den tappas bort.

På mjukvarufronten används fortfarande Android TV vilket inkluderar stöd för funktioner som 4K Chromecast samt tjänster som Google Assistant och Amazon Alexa. Prisuppgifterna på Amazons produktsida anger 199,99 USD, motsvarande cirka 2 500 kronor inklusive moms, och lansering sker den 28 oktober.

Diskutera Nvidia Shield TV i den stora forumtråden!
Se Emil strömma spel med Steam, Nvidia Shield, Playstation 4 och Wii U