Nästa år släpper Microsoft en ny del i flygsimulator-serien Flight Simulator, det första tillskottet till serien sedan Flight Simulator X från 2006. Det kommande tillskottet visades först upp under E3-mässan 2019 där den imponerade med detaljerade kartor och vacker ljussättning.

I en ny videoserie går utvecklarna bakom spelet, Asobo Studio, igenom olika delar av upplevelsen, där seriens första del fokuserar på den detaljerade världen. Här diskuterar utvecklarna hur de använt en kombination av kartdata från tjänsten Bing och utfört topografiska beräkningar på informationen med molntjänsten Azure AI.

MSFlightSim10.jpg
MSFlightSim11.jpg
MSFlightSim12.jpg
MSFlightSim13.jpg
MSFlightSim14.jpg
MSFlightSim2.jpg
MSFlightSim3.jpg
MSFlightSim4.jpg
MSFlightSim5.jpg
MSFlightSim6.jpg
MSFlightSim7.jpg
MSFlightSim8.jpg
MSFlightSim9.jpg

Simuleringen utvecklarna försöker sig på är onekligen ambitiös. Samtliga städer i världen finns representerade, vilket innefattar över två miljoner städer, och därtill är över 45 000 flygplatser detaljerat återskapade. Även samtliga berg och vägar finns inräknade. Detta har krävt över 2 petabyte data, som beräknats med Azure AI-tjänsten för att skapa en detaljerad representation av världen i spelet.

Återskapandet av vår värld uppges vara så pass realistisk att den stöder VFR, eller Visual Flight Rules. Detta innebär att världen är så pass korrekt återskapad att det är möjligt att flyga efter visuella landmärken, precis som vid flygningar i verkliga livet. Den detaljerade representationen av världen innebär dock att stora mängder data behöver strömmas i realtid, vilket ställer höga krav på internetuppkopplingen.

MSFlight_data1.jpg
MSFlight_data2.jpg

Utvecklarna har dock anpassat upplevelsen efter användarens uppkoppling. Den med rejäl bandbredd kommer få den mest detaljerade upplevelsen, men utvecklarna har även lagt till ett offline-läge. Detta innebär att spelet fortfarande kan avnjutas även när en internetanslutning inte är tillgänglig.

Här används den senast tillgängliga informationen om kart- och topologidata för att skapa en representation som är så pass detaljerad att VFR-flygning fortfarande är möjligt. Spelaren kan även på förhand välja ut regioner som temporärt lagras för offline-åtkomst, vilket blir användbart för den som vill spela på resande fot utan garanterad åtkomst till uppkoppling.

Minsta lilla detalj kan dock inte hämtas via kartdata, och här använder Asobo Studio ett system för automatiskt genererat innehåll (eng. procedural generated content) för att fylla i luckorna. Det lägger till detaljer för vatten, gräs, asfalt, jordtyper, byggnader med mera där information om detta inte kan hämtas från Bing-tjänsten.

Microsoft Flight Simulator släpps år 2020 till PC/Windows och Xbox One vid ett senare tillfälle.

Vad tycker du om det som visas upp i videon? Har du saknat Flight Simulator-serien? Dela med dig i kommentarerna!