En fördel med att nästkommande generationer spelkonsoler använder en likartad grundstomme i komponentväg är att konsolmakarna lättare kan erbjuda bakåtkompatibilitet för äldre spel. Både Sony och Microsoft har också utlovat detta för kommande spelkonsoler, där den förstnämnda bekräftade detta under vårens avtäckande av Playstation 5.

PS4_SoC.jpg

Kretsuppsättningen (SoC) i Playstation 4 baseras på AMD Jaguar för processordelen och GCN 2.0 för grafikdelen.

Playstation 4 är bestyckad med en processordel med kärnor baserade på AMD:s Jaguar-arkitektur. Grafikdelen härstammar från AMD:s generation Sea Islands och arkitekturen Graphics Core Next 2.0 (GCN 2.0). Playstation 5 tar steget till processorarkitekturen Zen 2 och en grafikdel baserad på Navi med arkitekturen Radeon DNA (RDNA).

Då den fundamentala tekniken i de båda spelkonsolerna kommer från samma företag är det lätt att anta att kompatibilitet mellan de två borde vara en enkel historia, men så behöver inte vara fallet. Detta visar Sony tecken på då företagets representanter i samtal med den japanska spelpublikationen Famitsu konstaterar att full bakåtkompatibilitet fortfarande inte är garanterad.

We will do our best to ensure that the development team can ensure complete compatibility now. We are verifying. Please wait for further information.

I intervjun klargör Sony att utvecklargruppen bakom Playstation 5 fortfarande jobbar på att uppnå full bakåtkompatibilitet med Playstation 4, men att det fortfarande återstår att se om de lyckas stöda 100 procent av spelutbudet. Företagets representant berättar att ingenjörerna gör sitt bästa för att uppnå målet och att de för närvarande utvärderar läget.

Majoriteten av instruktionerna och funktionerna i Jaguar-arkitekturen och GCN 2.0 stöds i Zen 2 respektive RDNA, men några få skillnader kan vara det som gör att Sony inte kan utlova garanterad fullständig bakåtkompatibilitet. AMD har avlägsnat och lagt till instruktioner under åren mellan Jaguar och Zen 2, och GCN 2.0 är utformad efter en annan beräkningsmodell. Detta kan sammantaget ställa till med bekymmer i speltitlar som hårdkodats mot dessa skillnader.

Intervjun klargör inte om samtalet endast syftar på bakåtkompatibilitet mellan Playstation 4 och Playstation 5, eller om familjens första tre modeller också är inblandade i frågan. Sannolikt gäller detta nuvarande generationens konsol då framför allt Playstation 3 och dess Cell-processor skulle vara en oerhört komplex plattform att uppnå full kompatibilitet med.

Sony Playstation 5 har en bekräftad lansering till julen år 2020. Sony aviserar att företaget avtäcker fler detaljer om systemet fram till dess, vilket inkluderar mer konkreta specifikationer och ett slutgiltigt uttalande i frågan om bakåtkompatibilitet.

Hur viktigt är bakåtkompatibilitet mellan Playstation 5 och Playstation 4 för dig? Är det viktigt att även de tidigare generationerna stöds?