Funktion

I och med materialvalet är detta ett mycket lättare headset än det ser ut, utan att det känns billigt. De stora och breda kuddarna runt öronen sitter bra och tröttar inte ut ens efter åtta timmar sträckspelande. Bandet över huvudet är av samma material som sidokuddarna, men något hårdare packat.

Ett visst obehag upplevdes från detta, men det är dock inget som inte gick att justera bort, även om bandet gärna kunde varit åt det fluffigare hållet. Virtuoso RGB Wireless SE är inte bara ett trådlöst headset. Faktum är att du kan använda det på tre sätt. Trådlöst med Corsairs USB-dongel med deras Slipstream-teknik för snabb överföring och 20 meters räckvidd, via 3,5 mm-sladden eller via USB-sladden.

DSCF3031.jpg

Undertecknads lägenhet på två rum och kök är inte stor nog för att testa räckvidden på 20 meter inomhus, men kan åtminstone bekräfta att det inte finns en enda plats i bostaden där anslutningen bryts, inte ens i garderoben bakom väggar.

Det kanske är för mycket att begära, men vi hade väldigt gärna sett att den också hade Bluetooth för maximal flexibilitet. I Corsairs egna kommunikation föreslås användaren använda sin 1,5 meter långa 3,5 mm-sladd till att lyssna via mobilen, men det lär det vara få som gör idag.

DSCF3078.jpg

Knappar och spakar då? Där är det sparsmakat. På höger lur finns en volymratt, självklart gjord i fräst aluminium, samt en liten brytare för att byta mellan trådlöst och trådat läge. Den fungerar även som av- och på-knapp. Slå på, och den ansluter automatiskt till USB-dongeln. På vänster lur sitter portarna. En USB Type-C-port för laddning eller trådad anslutning till dator, en 3,5 mm-port och en Mini USB-doftande port där mikrofonen monteras.

DSCF3067.jpg

På mikrofon-armen finns en liten knapp på undersidan precis framför anslutningskontakten som används för att stänga mikrofonen. När mikrofonen är igång lyser dioden längst ut på mikrofonen grönt, när den är avstängd så lyser den rött. Enkelt! Den sobra dioden gör också att du ser din status tydligt när headsetet sitter på huvudet utan att ljuset för den delen stör ditt synfält.

DSCF3076.jpg

Detta headset fungerar bara med PC och Playstation 4, och för den som vill uppleva 7.1-ljud är det endast PC som gäller. För den som kör PC öppnar sig en del möjligheter att anpassa profiler, skapa equalizers, och anpassa RGB-färger, samt synkronisera med övrig kompatibel Corsair-hårdvara.

Batteritiden uppges till 20 timmar och detta headset kan användas medan det laddas. Några vetenskapliga bevis för exakt batteritid har vi inte, men headsetet har inte behövt laddas under de cirka 18 timmar spelande som gjorts för detta testet. En sista liten funktion är att du inte behöver vara orolig för att slå av och på headsetet. Med funktionen "Smart sleep and wake" stänger det automatiskt av sig när du tar av det och slår automatiskt på sig när du tar på det igen. Smidigt!

Nu när vi har koll på vad detta är, ska vi ta reda på hur den presterar?