När AMD lanserade processorerna med Bulldozer-arkitekturen år 2011 stod det snabbt klart att företagets försök att åter slå sig in i prestandasegmentet hade misslyckats. Huvudfokus skiftades då istället mot ett område som vid den tiden var relativt litet för AMD, men senare skulle betyda väldigt mycket för deras verksamhet som helhet – nämligen APU:er med kompetenta grafikdelar.

Världen hade fått en försmak av AMD:s APU-satsning tidigare under 2011 i form av A-serien med kodnamn Llano, med vilken företaget kombinerade processorarkitekturen Stars från Phenom-familjen med en grafikkrets ur Evergreen-serien. Genomslaget skulle dock inte komma förrän ett år senare när AMD lanserade andra generationens APU:er med rejält förbättrad grafikprestanda.

LabelledDie.jpg

I början av oktober år 2012 sjösatte AMD nya A-seriens processorer med kodnamnet "Trinity", vilka skiljde sig rejält från sina föregångare. Dels hade man frångått den föråldrade Stars-arkitekturen och ersatt den med Piledriver – den förbättrade uppföljaren till Bulldozer. Vidare tog grafikdelen ett kliv upp till arkitekturen Northern Islands, vilken användes av grafikkorten i HD 6000-serien.

IMG_9856.jpg

Toppmodellen vid lanseringen var A10-5800K, en fyrkärnig processor (två Piledriver-moduler) med en maximal turbofrekvens på 4,2 GHz. Processorkärnorna parades ihop med grafikdelen Radeon HD 7660D, som med totalt 384 streamprocessorer och en klockfrekvens på 800 MHz hade en teoretisk prestandafördel på över 25 procent ställt mot föregångaren Radeon HD 6550D.

Läs SweClockers test av AMD A10-5800K "Trinity"

När processorn var på besök i SweClockers testlabb prisades den för sin välslipade grafikprestanda som fullkomligt utklassade integrerade lösningar från konkurrenten Intel. Därtill ansågs modellen ligga i ett attraktivt prisspann samtidigt som det fanns en del överklockningsmarginal att ta av. På den negativa sidan sågs dålig energieffektivitet och medioker enkeltrådad prestanda.

Efter introduktionen av Trinity tog AMD:s APU-satsning fart på riktigt, mycket tack vare att både Sony och Microsoft valde att implementera företagets teknik i sina nya spelkonsoler Playstation 4 och Xbox One. Senast ut från företaget i kategorin är processorfamiljen Picasso i Ryzen 3000-serien som kombinerar processorarkitekturen Zen+ med en grafikdel ur Vega-serien.

Har du ägt eller använder du en AMD APU i dagläget? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!