De största producenterna av minneskretsar har länge varit aktörer såsom amerikanska Micron Technologies eller sydkoreanska SK Hynix och Samsung. Designen och produktutvecklingen har skett i inhemska anläggningar, men en stor del av produktionen har varit förlagd i Kina. Detta går dock stick i stäv med den kinesiska statens mål om självförsörjning av halvledare.

Därför inleds nu produktionen av de första DRAM-minneskretsarna som tagits fram av en inhemsk kinesisk aktör – Changxin Memory Technology. Under designprocessen har stort fokus legat på att minimera risken för att inkräkta på amerikanska patent. Detta genom bland annat att basera kretsarna på teknik från tyska Qimonda, som gick i konkurs 2011.

Hittills har projektet kostat 21,1 miljarder USD, motsvarande omkring 207 miljarder kronor. Detta innefattar investeringar i såväl fabriker som forskning och utveckling. Trots detta är tillverkningsnoden något förlegade 18 nanometer, vilket analytiker menar kommer göra det svårt att sälja kretsarna utanför Kina.

RAM Priser 1.jpg

Konkurrenterna producerar nämligen merparten av sina minneskretsar på tillverkningsnoder med en densitet på mellan 12 och 16 nanometer. På den kinesiska marknaden premieras dock inhemsk produktion, då landet siktar på att ha en självförsörjningsgrad på 70 procent sett till avancerade halvledare år 2025.

Volymmässigt sägs Changxin Memory Technology sikta på en kapacitet om 120 000 kiselplattor (eng. wafers) per månad, att jämföra med en global kapacitet om 1,3 miljoner plattor. Andra uppgifter pekar mot att kapaciteten snarare är 10 000 kiselplattor per månad, en siffra som sedan skalas upp över tid.

Tidigare har kinesiska Fujian Jinhua Integrated Circuit Co försökt sig på tillverkning av egna kretsar, men efter att amerikanska myndigheter förbjöd samarbete med företaget på grund av teknologistöld inleddes aldrig någon produktion. Huruvida Changxin också dras in i konflikten återstår således att se.

För även om bolaget försökt undvika att inkräkta på patent, så är det fortfarande beroende av komponenter och verktyg från USA. Dessutom har det sedan i juni ryktats om att Changxis tillgång till amerikanska tjänster kan komma att begränsas, som en del i den pågående handelskonflikten.

Källor: China Securities Journal, Technode

Läs mer om minnestillverkning och handelskriget: