Mjukvara

En av de mest irriterande egenskaperna med många andra mesh-system jag testat är när en medföljande applikation bara låter dig komma åt ett fåtal inställningar eller funktioner. Som lite mer avancerad användare vill jag kunna styra alla delar av mitt system från applikationen eller webbläsaren och inte tvingas använda en kombination av båda.

Asus har sett till att den egna applikationen låter dig komma åt en majoritet av de olika inställningarna. Jag kommer inte prata om alla tillgängliga inställningar eller webbgränssnittet, men i bilderna nedan visas ett rejält urval av tillgängliga alternativ. Jag kommer istället fokusera på några funktioner som erbjuds.

app_software1.jpg
app_software2.jpg
app_software3.jpg
app_software4.jpg
app_software5.jpg
app_software6.jpg
app_software7.jpg
app_software8.jpg
app_software9.jpg
app_software10.jpg
app_software11.jpg
app_software12.jpg
app_software13.jpg

Det är ingen överraskning att RT-AX92U är fullmatad med funktionalitet. Det märks att detta är en produkt som i första hand är en kraftfull router och i andra hand ett mesh-paket. Jag tycker Asus lösning med Aimesh där många av deras nyare routrar kan kombineras i mesh-konfiguration är ett genidrag av företaget. Det gör det enkelt att sätta ihop ett mesh-paket, både för företaget och kunderna.

wifi_settings.jpg

Asus RT-AX92U använder sig av det andra 5 GHz-bandet för att kommunicera mellan enheterna. Detta band är det enda med Wifi 6-stöd och är normalt gömt. Du kan dock ställa in det så det syns och även ansluta till det om du har en enhet som stödjer Wifi 6. I min enhet var 160 MHz-stödet avstängt så det kan vara bra att slå på om du vill ha bästa möjliga hastighet.

Aiprotection Pro

Asus RT-AX92U kommer med stöd för Asus Aiprotection Pro. Denna tillhandahålls av Trend Micro och erbjuder bland annat föräldrakontroll, ett IPS (intrusion Prevention system) som skyddar mot olika attacker, blockering av sidor som enligt Trend Micro innehåller skadlig kod samt blockering av trafik från infekterade enheter på nätverket.

Alla funktioner använder sig av Trend Micros molntjänst för att till exempel kunna vara ständigt uppdaterad med de senaste sidorna som innehåller skadlig kod, nya attackvägar och så vidare. Värt att notera att Trend Micro som standard får en hel del information om ditt nätverk och vad du gör om du använder vissa av funktionerna. I Trend Micros europeiska integritetspolicy står det bland annat att de samlar in saker som :

  • Product information, such as MAC address, device ID

  • Public IP address of the user’s gateway to the Internet

  • Mobile/PC environment

  • Metadata from suspicious executable files

  • URLs, Domains and IP addresses of websites visited

  • Metadata of client/device managed by gateway product

  • Application behaviours

  • Information from suspicious e-mail, including sender and receiver email address, and attachments

  • Detected malicious file information

  • Detected malicious network connection information

  • Debug Logs

  • Network Architecture/Topology

  • Screen capture of errors

Detta är en generell policy för alla deras produkter så jag är inte helt säker hur mycket de samlar in här. Många av dessa punkter är ganska självklara, de behöver till exempel få adressen till webbsidan du besöker för att i realtid stämma av mot sin molndatabas över farliga webbsidor.

Det går att stänga av detta i inställningarna under Advanced settings/Administration/Privacy men då stängs även Aiprotection av.

aiprotect1.jpg
aiprotect2.jpg
app_family1.jpg
app_family2.jpg
app_family3.jpg
app_family4.jpg

En trevlig funktion hos Aiprotection är att du får en bra översikt över inställningarna och vad du kan behöva ändra. Du behöver självklart inte slå på alla separata delar, till exempel analys av trafiken.

Föräldrakontrollen låter dig lägga in familjemedlemmar och koppla enheter till dessa. Konstigt nog är det enda jag kan ställa in för ett barn om det är under 18 års ålder eller inte. Det i sig ställer in några få typer av innehåll som ska blockeras. Självklart kan jag sedan själv gå in och justera men jag tycker nog jag skulle kunna definiera att mina barn är småbarn, tonåringar eller över tonåren och få bättre förslag.

I övrigt kan jag ställa in det förväntade. Det går att ställa in tider då internet ska vara tillgängligt, blockera enskilda webbsidor och blockera olika typer av innehåll. Här är för övrigt den svenska översättningen ganska usel. Gambling översätts till spel, samma som för "games". Och i titeln för ett barn står det "Från 18 år" på en familjemedlem som är under 18 år.

Webbgränssnittet

Det finns en del inställningar som endast är åtkomliga via webbgränssnittet. Det går till exempel att ställa in Smart connect-funktionens parametrar när en enhet ska flyttas till 2,4 GHz-bandet och när det ska ansluta till 5 GHz-bandet.

Screenshot 2019-10-14 at 23.21.29.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.28.10.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.26.54.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.26.26.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.25.46.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.25.34.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.24.12.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.23.43.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.23.33.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.22.43.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.22.03.png

Bland övriga funktioner som exklusivt kan hanteras via webbgränssnittet hittar du även allt som rör VPN. Routern kan både användas som klient och VPN-server.

Screenshot 2019-10-14 at 23.38.21.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.50.09.png
Screenshot 2019-10-14 at 23.49.09.png

En funktion jag inte riktigt haft möjlighet att testa är deras "Game Booster"-funktion via tjänsten Wtfast. Det är ett så kallat "Gamers private Network" som utlovar bättre ping i stödda speltitlar genom att optimera vägen din trafik tar till servrarna. Asus låter dig koppla en dator till en gratisnivå hos tjänsten med "begränsad GPN-trafik". För att koppla fler datorer och få oändlig trafik måste du betala. Det är inte direkt billigt med 7 USD per månad och dator.

Asus variant stödjer dessutom inte lika många spel som tjänsten du kan prenumerera på. Om någon av er som läser testet gjort mer utförliga test av denna tjänst får ni gärna berätta i kommentarerna hur ni tycker den fungerar.

Buggar

Medan applikationen aldrig kraschade noterade jag en del buggar, främst i texten som visas på svenska. Jag noterade också att när jag anslöt mesh-enheten till routern via Ethernet-kabel visade både appen och webbgränssnittet att den fortfarande var ansluten trådlöst.