Överklockning och resultat

Medan Pulse-kortet levereras med en ganska sparsam fabriksöverklockning är Nitro+ betydligt högre uppvriden, något som troligtvis också kommer göra avtryck på överklockningsmarginalerna som finns att tillgå för de olika modellerna. Då båda korten hålls tillbaka av sin strömbudget ur kartong börjar vi med att höja denna med 50 procent i mjukvaran Radeon Wattman.

Hos Pulse-kortet lyckas vi höja högstanivån för grafikkretsens klockkurva med 41 MHz, vilket kanske inte låter mycket för världen. Ihop med en ökning av strömbudget kan dock kortet ta ett kliv upp i frekvens, där denna ligger strax ovanför 2 000 MHz i våra mätningar. Grafikminnet hängde här med upp till 15 200 MHz, en ökning med 1 200 MHz över grundnivån.

För Nitro+ ligger nivåerna för grafikkretsens klockfrekvenser redan ur kartong och därför finns det inte så mycket spelrum att leka med. En höjning av klockkurvan med 10 MHz samt uppskruvad strömbudget tillåter kortet att snurra merparten av tiden ovanför 2 000 MHz-strecket. Minneskretsarna fick sig även en höjning till 15 200 MHz.

I speltesterna tar Pulse-kortet ett mätbart steg upp när strömbudget och frekvenskurva vrids upp, vilket resulterar i några bildrutor extra per sekund. För Nitro+ är det betydligt mindre skillnader efter överklockningen då kortet redan ligger på gränsen ur kartong för vad Navi-kretsen klarar utan modifierade spänningsnivåer.

Som vanligt ökar effektuttaget vid överklockning och mest syns detta på Pulse-kortet som med sin sparsamma fabriksöverklockning drar cirka 60 W mer med manuell uppvridning. För Nitro+ landar uppgången efter överklockning på 35 W.