Under E3-mässan år 2015 avtäckte AMD sin grafikarkitektur Fiji som skulle ta plats i en trio av grafikkort senare under sommaren. Det rörde sig om det vattenkylda flaggskeppet Radeon R9 Fury X som tätt därpå skulle följas av det mer prisvärda alternativet Radeon R9 Fury. Mest uppmärksamhet fick dock det tredje kortet, vilket stack ut med ett ytterst kompakt utförande sett till sin prestandaklass.

amd_radeon_r9_nano-5.jpg
amd_radeon_r9_nano-6.jpg

Det rörde sig om Radeon R9 Nano, ett grafikkort som fångade många blickar med sina krympta yttermått. Trots storleken baserades modellen på kraftfull hårdvara under huven, där grafikkretsen Fiji XT plockades in från flaggskeppet R9 Fury X – komplett med 4 096 streamprocessorer samt 4 GB HBM-minne över en 4 096 bitar bred minnesbuss för en minnesbandbredd på hela 512 GB/s.

amd_radeon_r9_nano-18.jpg

Genom att utnyttja faktumet att HBM-minneskretsarna flyttat från kretskortet till substratet ihop med grafikkretsen kunde AMD komprimera längden på kortet till imponerande 15,25 cm, något som i slutändan innebar att modellen var kortare än ett Mini ITX-moderkort. Det hela toppades av en heltäckande kylfläns med ångkammare som kyldes av en ensam 90 mm-fläkt.

Läs SweClockers recension av AMD Radeon R9 Nano

När kortet passerade SweClockers testlabb prisades det för sin klassledande prestanda i storleksklassen. Därtill ansågs modellen hålla en god energieffektivitet och bjöd på en kompetent kyllösning för storleken. Bland de negativa aspekterna sågs en riktigt saftig prislapp på cirka 7 000 kronor samt en begränsad strömbudget, vilket placerade kortet under det billigare R9 Fury prestandamässigt.

I slutändan tog modellen plats i ett väldigt nischat segment av användare, då det i praktiken var få chassin på marknaden som faktiskt krävde ett grafikkort med extremt kort längd. Men för den som verkligen var extremt utrymmesbegränsad var dock kortet en riktigt häftig skapelse som uppvisade imponerande spelprestanda sett till det minimala fotavtrycket.

Radeon R9 Nano – ett försvinnande litet grafikkort

Vanligtvis brukar vi nu presentera ett par snabba prestandatester för att visa hur modellen står sig på dagens hårdvarumarknad. I fallet Radeon R9 Nano blir detta dock svårt, då vårt testexemplar har varit spårlöst försvunnet de senaste åren. Exakt vad som hänt med det får vi nog aldrig veta, men efter att ha vänt på varje sten och därtill flyttat till ny lokal två gånger får vi nog anse kortet som förlorat.

amd_radeon_r9_nano-21.jpg

Med testexemplaret på villovägar vänder vi oss därför istället till er där hemma som någon gång ägde, eller till och med än idag äger, ett Radeon R9 Nano. Vad tyckte ni om kortet när det begav sig, och av vilken anledning valde ni att köpa just ett ultrakompakt grafikkort i den här prestandaklassen?

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida