Testresultat: Spel- och syntetiska tester

Att testa äldre hårdvara från många olika år och samtidigt hålla testresultaten relevanta är inte helt lätt. Vi har för det här testet utformat en testsvit som vi tror kommer fungera fint för hårdvara från många olika år och prisklasser.

Syntetiska tester

Först ut är ett gäng syntetiska laster. Fördelen med dessa är att även du kan köra samma tester på en egen maskin och få ett hum om prestandan hos dessa hårdvaruveteraner.

I CPU-Z så tar Intel Core i5-750 med god marginal poäng mot AMD Phenom II X4 955 BE. Resultatet matchar väl med vad den andra Nehalem-utrustade modellen Intel Core i7-920 levererar med flertrådstekniken Hyperthreading och ytterligare en minneskanal.

I de övriga testerna är vinsten inte lika markant och i Cinebench R15 tappar även Intel Core i5-750 mark. Det är dock tydligt varför Intel Core i5-750 var ett populärt alternativ: Inte minst ett lägre pris än den dyrare plattformen X58 med Intel Core i7-920, utan även bättre prestanda än AMD Phenom II X4 955 BE i många tester.

Med Intel Core i5-750 tog Intel steget in med DDR3 som primärminne på samtliga aktuella plattformar. Tidigare Core 2 Duo och Quad hade moderkort med stöd för DDR3 men detta var främst för mer påkostade varianter. Nu var DDR2 äntligen utfasat.

Med en titt i tabellen ovan ser vi att Intel Core i5-750 trots allt har en del prestanda att ta ikapp mot AMD:s Phenom II-serie. Med överklockning följt av en högre minneshastighet lyckas Intel Core i5-750 precis knipa poäng i komprimeringen, men ligger fortfarande en hel del efter i uppackning av data.

Speltester

Den nya testsviten av spel för retrotesterna bör skala bra för modeller från de senaste tio åren. Vi kör tester både på det populära men äldre gränssnittet DirectX 11 samt det nyare gränssnittet DirectX 12 i de spelen som stödjer det.

DirectX 11

Först ut är välbeprövade gränssnittet DirectX 11 som fortfarande är störst. De allra flesta moderna spelen går att köra i någon form av DX11-läge.

Det först vi märker är att laddningstiderna är olidligt långa medan processorn jobbar på så fort den bara kan. Exakt vart prestandan är bromsad är inte riktigt klart men det är en åldrande plattform uppenbarligen. Att bara starta testerna i Shadow of the Tomb Raider tog närmare en minut.

Även här kniper Intel Core i5-750 vinsten mot AMD Phenom II X4 955 BE i testerna. World of Tanks med högsta grafikinställning verkar dock vara begränsad av prestandan av grafikkortet i testbänken. Här ser vi dock att AMD Phenom II X4 955 BE ger en lägre lägsta bildfrekvens och levererar således en något sämre upplevelse med något hack eller ryck i bildfrekvens.

DirectX 12

Det modernare gränssnittet DirectX 12 inte bara lovar bättre prestanda på svagare hårdvara utan är även ett krav för nyare funktioner så som ray tracing.

Gränssnittet DirectX 12 brukar sägas vara lättare för äldre processorer att dra runt, vilket det finns stöd för i graferna ovan, även om överklockning minskar skillnaderna något. I Battlefield 1 överraskar dock tioåringen Intel Core i5-750 och ger även Intel Core i7-920 en match.

Processorerna i Phenom II-familjen presterar påtagligt bättre i det nyare gränssnittet DirectX 12. Med hjälp av överklockning får vi något som kan beskrivas spelbart även om det fortfarande inte är helt utan variationer i bildfrekvens i Battlefield 1.

Av spelen så är det antingen Civilization VI eller Battlefield 1 som gäller. Hur sugen användaren är på spelet kommer diktera inställningar, då främst Battlefield 1 behöver kliva ned något i upplösning för att rulla fint. Framförallt i flerspelarläget som kräver mer processorprestanda än dagens tester.

Effektuttag

Effektuttag mätt för hela systemet från väggen.

Att Intel P55 är en modernare plattform än Intel X58 går inte att ta miste på då effektåtgången är markant lägre. Intel Core i5-750 lyckas även leverera något bättre prestanda till lägre effektåtgång.