Övrig prestanda - Lagring, värme och ljudnivå

I testexemplaret som skickats till mig har MSI stoppat in två stycken NVMe-baserade SSD-enheter från Samsung om 1 TB styck.

Crystaldiskmark 6.png

Prestandan på SSD-enheterna är absolut godkänd och är vad jag förväntat mig med de specifikationerna.

Värme och ljudnivå

För de flesta räcker det att gå så långt som att läsa specifikationerna på den här datorn för att förstå att kraftiga kompromisser måste göras i form av värme och ljud för att ett här litet chassi ska kunna husera kraftfulla komponenter, hur mycket koppar MSI än har tryckt in i datorn.

För att hålla koll på temperaturen använde jag mig av HW Monitor och i brist på bra verktyg för ljudmätning användes de två högst ovetenskapliga metoderna som följer

  • Familjen fick lyssna från annat rum ~5 meter bort både med stängd och öppen dörr

  • Ljudmätarapp från Playstore med min Samsung Galaxy S10 60cm från datorn

Det gav följande resultat:

Typ

Standard

Överklockad

Grafikkort

Max runt 87 °C

Max runt 88 °C

Processor

Max 95 °C

Max 99 °C

Ljudnivå

Runt 55 dB

Runt 59 dB

Fläkhastighet

~4 500 RPM

~5 500 RPM

Kommentarer öppen dörr
11-åring: Den låter som när du immar av rutan i bilen på vintern
8-åring: Det där låter nästan som hårfönen på simningen
Fru: ***** ****** dator, stäng dörren!

Kommentarer stängd dörr
Här blev det inga kommentarer, ljudet tog sig inte genom dörren helt enkelt.

Processorn klockade aldrig ned sig trots den höga temperaturen i standardläget som var 4,8 GHz, däremot nådde den endast 5,0 GHz i kortare intervaller när den överklockades. Grafikkortet i sin tur verkade inte påverkas av temperaturen, men om den redan hade nått en gräns eller ej är jag inte säker på.

Min upplevelse var att det i princip var omöjligt att sitta utan ett headset och spela med datorn då fläktarna stör så oerhört. Med hörlurar på istället gick ljudet endast att skönja igenom. Däremot, om jag lutade mig för nära skärmen när jag spelade kunde tyvärr mina kompisar ibland höra fläktljudet över Discord. Där kanske jag får skylla på synen och åldern.

När däremot varken grafikkort eller processor är under större belastning, som till exempel vid filmtittande, slösurfande eller dylikt är datorn i princip ljudlös.