Prestanda - Överklockning och spel

Väl igång med spelen så är det huvudsakligen Playerunknown's Battleground och Apex Legends som dras igång, men eftersom jag fått låna ett konto med Metro Exodus så testar jag även detta.

Vad gäller prestanda så blir jag knappast besviken, datorn har inga som helst problem att tuffa på bra i både Playerunknown's Battleground och Apex Legends. Men tyvärr så är båda dessa spel av karaktären där en högre uppdateringshastighet på skärmen tillsammans med adaptiv synkronisering hade varit önskvärt.

Metro Exodus däremot har gott om ögongodis för att spela i 4K UHD, tyvärr så är spelet otroligt tungt att driva även för detta monster och här hade verkligen en adaptiv synkronisering förbättrat upplevelsen avsevärt. Jag personligen hade hellre gått ned i upplösning, fått högre uppdateringshastighet på skärmen och en adaptiv synkronisering än 4K UHD för de spel som jag spelar.

För de spel som jag föredrar att spela känns det här verkligen inte som en optimal dator att använda, och det är på grund av den begränsade uppdateringshastigheten. Jag har helt enkelt blivit på tok för van vid att ha tillgång till åtminstone 100 Hz, vilket gör att 60 Hz känns som sirap.

Men när bildrutorna flyter på i jämn ström måste jag erkänna att det blir otroligt bra bilder på skärmen. Tyvärr måste ögongodiset hållas nere på inställningar runt medium eller lågt för att hålla sig så nära uppdateringshastigheten 60 Hz som möjligt. Att spela i 4K UHD är tungt även med ett Geforce RTX 2080.

Överklockning

Med hjälp av MSI Dragon Center så är överklockning av både processor och grafikkort både snabbt och enkelt gjort. Här går det bra att skapa olika profiler med olika fläktkurvor och grafikkort och processor överklockade separat.

För att hålla systemet stabilt är det en lätt överklockning som jag lägger på med 30 Mhz på kärnklockan och 75 Mhz på minnesfrekvensen, inga enorma förändringar här inte. Men på processorn går jag upp från 4,8 GHz till 5,0 GHz på samtliga kärnor. De här förändringarna är tyvärr inget som jag märker av när jag spelar överhuvudtaget, men det syns en aning i mina tester.

Resultaten är inte helt oväntat bra i 3DMark Timespy DX12 och som jag misstänkte gjorde den lätta överklockning av grafikkortet ingen enorm skillnad. Det här är trots allt en dator med bland det senaste och bästa som branschen har att erbjuda.

Som jag nämnde innan är Metro Exodus ett krävande spel att driva runt och att försöka göra det i 4K-upplösning är nästintill omöjligt på en vettig nivå utan att dra ner reglagen ända till ned lägsta. Att försöka använda ray tacing visade sig vara en hopplös historia, även om DLSS gav en viss förbättring. För att kunna jämföra med testet som Björn Endre gjorde körde jag även testerna i 1080p, då ej överklockat.

Med de sekvenser som finns i spelet där antalet renderade bildrutor minskar kraftigt blir avsaknaden av den adaptiva synkroniseringen klart märkbar och flytet i de annars vackra bilderna försvinner.

Då ska vi raskt gå över till frågan som jag ställde mig direkt när jag såg komponenterna. Hur låter det här monstret i verkligheten?