Överklockning och resultat

Med en ganska blygsam fabriksöverklockning ur kartong kan det tänkas finnas lite mer marginaler att pressa upp klockfrekvenserna hos Gigabytes Gaming OC-kort. Vid leverans är kortet begränsat av sin strömbudget för att hålla sin specificerade TDP, och därför inleder vi med att lyfta upp denna med 50 procent.

gigabyte_5700xt_oc.gif

Det vi i slutändan landade i var att öka frekvenskurvan uppåt med 30 MHz för grafikkretsen samt att grafikminnet fick sig en höjning på 800 MHz. Överklockningen för grafikkretsen låter nästan fånigt liten på pappret, men då denna sker ihop med en kraftig ökning av strömbudget är resultatet i verkligheten mer påtaglig än skärmskottet från GPU-Z vill påvisa.

För att visa frekvensökningarna bättre väljer vi därför att slänga in en faktisk mätning under belastning och ställa denna mot kortets grundutförande. Som synes ger överklockningen en märkbart uppsving i klockfrekvens, där denna generellt sett landar ovanför 2 000 MHz-strecket.

Överklockning av grafikkrets och minne ger inte helt oväntat ett visst prestandapåslag, där Gigabyte Gaming OC kan kliva upp några bildrutor per sekund i merparten av speltitlarna.

Kortet drar även iväg rätt rejält effektmässigt när det överklockas. I snitt ser vi en effektuppgång med 60 W i jämförelse med modellen i sitt grundutförande.