För konsumentinriktade grafikkort använde grafikjätten Nvidia ett fixt namnschema under lång tid, där Geforce GTX efterföljdes av en sifferkombination för att beskriva generation och relativ prestandanivå. År 2013 skakade Nvidia om i nomenklaturen genom den maxade modellen Geforce GTX Titan, där tillägget "Titan" sedan dess har följt med genom generationerna.

Läs SweClockers återblick på sexåringen Geforce GTX Titan

Med grafikarkitekturen Maxwell och Geforce GTX 900-serien släppte Nvidia i början av 2015 toppmodellen Geforce GTX Titan X, med 12 GB GDDR5-minne och en prislapp på 999 USD. Detta kort var också det sista Titan-kortet bestyckat med Geforce GTX-stämpel och efterföljande toppmodeller utgör således en egen klass i gränslandet mellan konsumentkort och varianter för företag i Quadro-serien.

Titan-X(Pascal)-4.jpg

Titan X med Pascal-baserad grafikkrets under huven.

År 2016 sjösattes arkitekturen Pascal och den långlivade Geforce GTX 1000-serien, som kröntes av en toppmodell som återigen fick namnet Titan X, men utan Geforce GTX-prefix. Grafikkortet släpptes den 2 augusti och fyller således tre år inom kort och för att särskilja nykomlingen från den Maxwell-baserade föregångaren blev kortet i folkmun därför Titan XP, med "P" kort för "Pascal".

Pascal-arkitekturen blev en långlivad historia och den något oklara namngivningen nådde nya höjder året därpå, när Nvidia återigen lanserade ett Titan-kort med nämnda arkitektur i botten. Namnet för denna modell var Titan XP, och det inofficiella tillägget hos föregående modell blev därmed allt annat än optimalt.

IMG_8257.jpg

[Geforce GTX 1080 var toppkortet när Titan X "Pascal" erövrade prestandatronen.

Åter till treåringen Titan X "Pascal": Vid lansering var grafikkortet med god marginal världens snabbaste, där den pinfärska grafikkretsen GP102 parades med 12 GB grafikminne av GDDR5X-typ. Jämfört med referensutförandet av den tidigare toppmodellen Geforce GTX 1080, visade SweClockers test att Titan X "Pascal" i genomsnitt var omkring 16,5 procent snabbare i upplösningen 1080p.

Med upplösningen uppskruvad till 2 560 × 1 440 och 3 840 × 2 160 pixlar ökade dock övertaget markant, till 26,5 respektive 32,3 procent. Således petades Geforce GTX 1080 bort från prestandatronen med besked. Nämnvärt är dock att de överklockade tredjepartskorten klarade konkurrensen från Titan X "Pascal" något bättre, men en stabil ledning bibehölls ändå.

IMG_0013.jpg

AMD:s vattenkylda värsting Radeon R9 Fury X hade inte att komma med mot Nvidias toppmodell.

Vid tidpunkten var vattenkylda Radeon R9 Fury X det starkaste kortet från AMD:s läger. Här uppvisade Titan X "Pascal" i genomsnitt ett förkrossande prestandaövertag om 81,7 procent i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. I högre upplösningar sjönk övertaget något, men Titan-kortet var fortfarande överlägset 76,5 respektive 77,5 procent snabbare.

Precis som tidigare Titan-grafikkort levererades topprestandan tillsammans med en saftig prislapp och i detta fall handlade det om ett riktpris på 1 200 USD, vilket i svensk butik översattes till 12 999 kronor. Det rekommenderade priset för Geforce GTX 1080 i referensutförande var förhållandevis beskedliga 699 USD eller 7 699 kronor.

Läs SweClockers test av Titan X "Pascal"

Den saftiga prislappen och det tvivelaktiga namnvalet till trots erhöll Titan X "Pascal" utmärkelsen "Toppklass", något som motiverades av hög effektivitet, kompetent kylare och självklart den skyhöga prestandan.

Har du ägt ett Titan X "Pascal"-kort, eller något annat kort i Titan-serien? Dela med dig av erfarenheter och minnen kring korten eller det förvirrande namnschemat!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida