Periferienheter

Ett moderkort är mer än bara ett kopplingsdäck för komponenter. Oftast är ett gäng komponenter integrerade på moderkortet med olika funktion. Funktionalitet och kvalitet på integrerade komponenter kan vara avgörande för en köpare, speciellt i en formfaktor som Mini ITX där fler instickskort än grafikkortet inte går att komplettera med.

Nätverksanslutning

Moderkortet är utrustat med både trådlös och trådad nätverksanslutning från Intel. Stöd för Bluetooth 5.0, Wifi 6 (802.11ax) samt en trådad anslutning med gigabit-hastigheter står till buds.

A_Aorus_X570_I_PRO_02.jpg

Den medföljande antennen är svart med en diskret design och levereras med en magnetisk fot.

Eftersom vi saknar en trådlös anslutningspunkt med stöd för Wifi 6 och eftersom tester av trådad gigabit-anslutning inte är särskilt spännande, genomfördes inga tester av dessa. Med välrenommerade kretsar från Intel bör en köpare dock inte uppleva några otrevliga överraskningar.

Ljudkretsen

ALC1220-VB är Gigabytes variant av Realteks ljudkrets ALC1220. Exakt vad som är modiferat varierar mellan olika moderkort men det är en av de vassare ljudkretsarna från Realtek.

A_Aorus_X570_I_PRO_04.jpg

Ljudkretsen skymtas bakom PCI express anslutningen i nedre vänstra hörnet av moderkortet.

Det som kan uppstå på små moderkort är att avskärmningen mellan den analoga och digitala jorden är undermålig just på grund av platsbrist. Detta kan resultera i brus och oljud i ljudkanalerna när användarna till exempel överför en fil över USB eller rör på muspekaren.

Vi testar detta genom att skapa sämsta möjliga miljö för ljudkretsen, med filöverföringar över USB, aktivt Wifi samt stresstest över lagringsenheter, grafikkort och processor, för att maximera antal högfrekventa digitala signaler.

Ljudkretsen passerar testet med bravur utan att oljud eller brus upptäcks, vilket helt klart bådar gott för den användaren som kanske inte har lika extrem användningsmiljö.

RGB-belysning och RGB-styrning

Givetvis är inte ett moderkort anno 2019 komplett utan diskobelysning. Ur kartong är grundinställningen att belysningen skall vara avstängd med avstängd maskin.

A_Aorus_X570_I_PRO_21.jpg

Lysdioderna sitter på den högra kanten på undersidan och går att styra likt många andra system. Användare kan även komplettera med egna RGB-enheter och adapter till två olika standarder följer med i kartongen. Endast en RGB-anslutning finns på moderkortet.