Strömförsörjning, kylning och förmåga

Moderna processorer har blivit väldigt energieffektiva på senare år, men med modeller med 12 kärnor krävs god strömförsörjning. Kraven hårdnar desto mer till hösten, när den 16-kärniga modellen Ryzen 9 3950X gör entré.

En effektivare strömförsörjning ger inte bara marginaler för strömtörstigare processorer utan resulterar även i bättre överklockningspotential. Vid högt effektuttag ur strömförsörjningen alstras mer värme som måste transporteras bort, vilket en kylfläns på moderkortet ansvarar för.

A_Aorus_X570_I_PRO_06.jpg
B_Aorus_X570_I_PRO_41.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_22.jpg

Kylflänsen är ett grått och blästrat aluminiumstycke som estetiskt integrerats över anslutningarna tillsammans med ett plaststycke. Detta resulterar i att endast ena sidan av kylflänsen har tillgång till luftflöde och konvektionskylning.

Baksidan av strömförsörjningen kyls även med hjälp av täckplåten, som sitter monterad med hjälp av en värmeledande kudde (eng. thermal pad).

A_Aorus_X570_I_PRO_28.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_27.jpg

Kylflänsen består av ett solitt aluminiumstycke och är monterat med två skruvar. Vikten på hela stycket är endast 73 gram, men kombinerat med effektiv spänningsreglering kan detta räcka långt.

Kylflänsen i sig är inte speciellt smyckad utan är simpel och med förhållandevis låg area. Blästring av ytan har dock påverkat arean positivt då ytan inte är helt slät.

Den värmeledande kudden under kylflänsen är väldigt spröd och spricker vid demonteringen. Detta försvårar återanvändning av värmeledningskudden och det kan vara bra att ha ersättningskudde tillhands om detta moment genomförs.

A_Aorus_X570_I_PRO_25.jpg
Efficiency-Curve.png

Bild: Infineon

Strömförsörjningen på Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi består av 6+2 faser utan fasdubblerare. De första sex faserna består av drivsteg från Infineon med märkningen TDA21472 och levererar ström till processorkärnorna. Varje steg kan leverera 70 ampere och tillsammans bör dessa gott och väl kunna förse även en överklockad Ryzen 9 3950X förutsatt att god kylning finns.

De sista två faserna är för det som kallas V_SOC. Denna spänning används för I/O-kretsen i Ryzen 3000 som du kan läsa mer om här, men även grafikkretsen för de processorer som levereras med en integrerade sådan. Dessa faser består av drivstegen IR3553 från International Rectifier, som kan leverera 40 A vardera.

IR3553_eff.png

Bild: International Rectifiers

IR3553_losses.png

Bild: International Rectifiers

Vid 40 A vardera så är effektförlusterna 9 W, motsvarande en effektivitet om 85%. Detta är ett väldigt osannolikt scenario, vid 30 A är effektförlusten lite drygt 5 W. Dessa drivsteg kommer inte belastas i samma grad som de för processorkärnorna och lär vara mer än tillräckligt för de processor-modeller som finns på marknaden i dagsläget.

Test av strömförsörjning

Systemet med en Ryzen 7 3700X testas med moderkortets egna utökade strömbudget, inställningar ur kartong samt en manuell överklockning. Rapporterad temperatur på strömförsörjningen mäts med mjukvaran HWinfo64.

Effektmätningen är främst menad som en referens för resulterande temperatur på strömförsörjningen. Notera att testet genomfördes på öppen testbänk utan fläkt riktad mot kylfläns.

Nu är det visserligen inte toppmodellen av processorerna som används vid testet, men även med upplåsta begränsningar ses ett effektuttag ur mjukvara för processorn på cirka 120 W.

Resulterande temperaturer vid den tyngsta bibehållna lasten låter strömförsörjningen imponera med värden strax över 60° C, vilket är långt under de maximala 125° C som är gränsen för kontinuerlig last för drivstegen.