Lagringstest: Anslutning via processor och styrkrets

Lagringsenheterna vid detta testmoment bygger båda på mycket snarlika konstruktioner med snarlika komponenter. Styrkretsen Phison E16 är en PCI Express 4.0-styrkrets som är väldigt snarlik Phison E12, vilken är toppmodellen i segmentet för PCI Express 3.0.

Egenskap

PNY XLR CS3030 1 TB

Corsair MP600 2 TB

Kapacitet

1 TB

2 TB

Gränssnitt

PCI Express 3.0

PCI Express 4.0

Styrkrets

Phison E12

Phison E16

Minneskretsar

4 x Toshiba 64-Lagers 3D TLC

4 x Toshiba 96-Lagers 3D TLC

RAM

1 GB DDR4

2 GB DDR4

Av en tillfällighet befinner sig enheter med vardera styrkrets till hands och givetvis prövas de i respektive M.2-anslutning.

Vid långvarig belastning faller prestandan på E12-enheten mer än för E16-enheten vilket troligen kan tillskrivas den lägre mängden RAM och SLC-cache. E12 tappar betydligt mer prestanda placerad baktill på moderkortet än under fläkten på framsidan. Detta är troligen kopplat till temperatur eftersom luftflödet baktill på moderkortet är obefintligt.

En snabb titt i diagrammen visar att fördelen med det nya gränssnittet i dagsläget är något begränsat med tillgängliga enheter. Gränssnittet har teoretiskt kapacitet för högre hastigheter och mer prestanda lär finnas att hämta i framtiden, när lagringsenheterna fått tid att mogna.