BIOS/UEFI

När gränssnittet i moderkortets BIOS granskas och bedöms tittar vi på hur lättanvänt det är och hur det är att använda innehållet i BIOS. Presenteras alternativ och information på ett tydligt sätt, eller saknas någon funktion?

BIOS eller UEFI ansvarar för handskakningen med komponenter vid uppstart och påverkar uppstartstiden tills dess att operativsystemet laddas in. Dagens modell är mycket snabb vid uppstart med undantaget när maskinen genomför minnesträningen som är implementerad i plattformen, då är uppstartstiden närmare 30 sekunder men detta sker endast efter återställning av BIOS-inställningar eller BIOS-uppgradering.

Gränssnittet på Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi kommer i två smaker, Easy Mode och Advanced Mode. Easy mode ger egentligen inte många alternativ utöver lite information och möjlighet att välja uppstartsenhet, varför vi väljer att fokusera på läget där alla inställningar finns tillgängliga.

C_Aorus_X570_I_PRO_44.png

Första fliken "Favorites" är för användarens favoritinställningar. Förslagsvis de inställningar som ändras oftast, vilket exempelvis underlättar vid överklockningsförsök.

Andra fliken "Tweaker" innehåller det mesta gällande spänningar, strömförsörjning och frekvenser. Det är här manuell överklockning sker.

C_Aorus_X570_I_PRO_47.png
C_Aorus_X570_I_PRO_48.png
C_Aorus_X570_I_PRO_49.png
C_Aorus_X570_I_PRO_51.png
C_Aorus_X570_I_PRO_45.png

Tredje fliken är "Settings" och innehåller ytterligare inställningar för tillbehör, anslutningar, men även en flik för överklockning där Precision Boost Overdrive (PBO) finns för den som vill använda sig av AMDs inbyggda styrsystem för att klämma ut bästa möjliga prestanda.

Ett par av valen kräver att användaren accepterar risker innan inställningarna låses upp för ändring. Dessvärre finns det rätt många inställningar och förklaringarna är något bristfälliga i gränssnittet. Det är rekommenderat att användare har möjlighet att söka på nätet om denne inte har extremt god kännedom om inställningarnas funktioner. Många, men inte alla inställningar beskrivs i den medföljande manualen.

C_Aorus_X570_I_PRO_43.png

En av undermenyerna i tredje fliken är Smart Fan 5, där användaren kan sätta en fläktkurva för att styra de två fläktanslutningarna på moderkortet. Anslutningarna kan styras med pulsbreddsmodulering (eng. PWM) och likspänning och därtill finns stöd för att representera resulterande hastighet både för vattenpump och fläkt.

Moderkortet har även stöd för att semi-passivt driva fläktar, även om fläktarna inte har inbyggt stöd. Detta är helt klart något som fler moderkortstillverkare borde implementera med dagens energieffektiva komponenter.

Här ska noteras att en del av texten ser konstigt ut. Gränssnittet i moderkortet verkar vara anpassat för en upplösning på skärmen högre än 1 920 × 1 080 pixlar vilket innebär att storleken på teckensnittet inte får plats i fönster och rullistor. Det mesta går att läsa men förklaringarna nere i vänstra hörnet saknar oftast sista halvan av texten.

Något som ökar förvirringen ytterligare är att processorn går att överklocka via den andra fliken, men det finns även ett alternativ under tredje fliken som heter "Manual CPU overclocking" vilken saknar tydlig förklaring.

När strömförsörjningen bryts till systemets nätaggregat så nollställs moderkortets BIOS-inställningar av någon outgrundlig anledning. Det påminner om hur en misslyckad överklockning nollställer inställningarna, trots att det sitter ett knappcellsbatteri på moderkortet.

Förhoppningsvis mognar gränssnittet med kommande BIOS-uppdateringar och blir av med barnsjukdomarna.