Exempelbygge

DSC08534.jpg
DSC08539.jpg
DSC08541.jpg
DSC08542.jpg
DSC08547.jpg
DSC08548.jpg
DSC08553.jpg
DSC08556.jpg
DSC08559.jpg

Jag har försökt använda lite av allt i detta bygge; ett böjt rör, slang och en dragning med 90-graders anslutningar. Det kanske inte är det mest estetiskt tilltalande bygget jag gjort, men det har gett mig en bra känsla för de olika komponenterna i Hydro X-serien.

Komponenter i detta bygge

Model

Typ

Lägsta pris

XR5 Radiator

280mm

XD5 RGB Pump/Reservoar

XC7 CPU-Block

115X/AM4

XF Compression

10/13mm Slang

XF Hardline

14mm Rör

XF Hardline

90° 14mm Rör

XF Adapter

90° Adapter

XF Adapter

45° Adapter

XF Adapter

Y-Adapter

XF Ball Valve

Kran

XT Softline

Slang 10/13mm

XT Hardline

Rör 14mm

XL5 Performance Coolant

Kylmedium

Kostnaden för hela det här Corsair Hydro X-paketet är ungefär 5 750 kronor.

Corsair har en anslutning som monteras som en genomföring i toppen och/eller botten på chassit för att fylla/dränera systemet. De har även en kulventil för att underlätta just dräneringen. Normalt skulle jag placera den lågt i systemet tillsammans med en Y-anslutning, men eftersom det inte finns någon anslutning som är en hane till hane med G1/4 gänga så tvingas jag ansluta kranen med antingen slang eller rör emellan Y-anslutningen och kranen.

I många chassin idag finns förberedda hål för att sätta dit anslutningar för dränering och ibland även fyllning, och i detta chassi finns ett hål för dränering i botten på kammaren där nätaggregatet sitter. Om jag vill använda hålet med kranen installera måste jag sätta en anslutning för rör/slang i Y-Kopplingen och sedan en i kranen. Sedan behövs ytterligare en sträckning med rör/slang för att gå till själva genomföringen i botten.

Det går alltså åt fyra anslutningar och lite slang/rör bara för att få dit en vettig dränering. Något som istället skulle kunna lösas med en hane till hane anslutning och två anslutningar för slang/rör.

Varför är detta en så stor grej då?

På grund av att anslutningarna för rör och slang kommer i fyrpack måste man köpa ytterligare ett paket bara för att få till dräneringen. Något som inte hade behövts om man bara bygger ett system för processorn som i detta exempel. Hade det funnits en hane till hane-anslutning skulle jag ha klarat mig på två paket (åtta stycken) anslutningar för rör/slang i detta system.

Detsamma är sant om man väljer att bygga ett system med två radiatorer, CPU-block, pump/reservoar och GPU-block. Jag kanske gnäller lite här, men det är en relativt liten sak att ha med en anslutning för att montera kranen direkt i Y-kopplingen. Det skulle förmodligen bli billigare för användaren i slutändan, och dessutom får man en kran som sitter mer stabilt monterad jämfört med en som sitter på en slang/rör.