Hårdvara

Radiatorer

DSC08465.jpg
DSC08470.jpg
DSC08472.jpg

Modell

Storlek

Lägsta pris

XR5

120mm

140mm

240mm

280mm

360mm

420mm

XR7

240mm

360mm

480mm

Corsair har inte helt oväntat valt att släppa radiatorer som passar i deras chassin. Radiatorerna kommer i två olika tjocklekar XR5 (30 mm) och XR7 (54 mm). XR5 finns i sex storlekar från 120 mm till 420 mm och XR7 i tre storlekar från 240 mm till 480 mm. Det är ett bra basutbud och jag skulle tro att det kommer passa de allra flesta användare.

När det kommer till radiatorer pratar man ofta om FPI (Fins per inch) för att beskriva hur tätt flänsarna i radiatorn sitter. På 30 mm-radiatorerna är det en FPI på 16 vilket motsvarar en medeltät radiator. På de tjockare 54 mm-radiatorerna har man en något luftigare FPI på 13. Det gör det lite lättare för fläktarna att trycka luften genom den tjockare radiatorn.

Radiatorerna är tillverkade i koppar och mässing, vilket är mer eller mindre standard idag. Det finns två portar på dem och de är gängade med standard G1/4-tumsgänga. Corsair har gått på ett säkert kort med Hardware Labs som partner och resultatet är gedigna radiatorer som fungerar bra till det mesta.

Pump/reservoarenhet

DSC08456.jpg
DSC08464.jpg

Modell

Lägsta pris

XD5 RGB Pump/Reservoar

Vid första anblick ser detta ut att vara en riktigt gedigen pump och reservoar. Designen är unik på marknaden och med sin nästan fyrkantiga reservoar har de tagit fram en enhet som jag inte sett tidigare. Reservoaren är tillverkad i nylon, ett material som inte normalt förekommer i sammanhanget då de nästan uteslutande tillverkas i akryl eller glas. Eftersom att nylon kan gjutas har Corsair kunnat frångå den klassiska runda formen och gjort något mer unikt.

I toppen under det svarta höljet sitter en ring med RGB-belysning. Denna slinga kan seriekopplas med LED-strippar eller andra produkter från Corsair. Således är det två kablar som kommer ur det svarta höljet, en in och en ut.

Det är bra att de tillåter seriekoppling, men jag kan inte undgå att tänka att denna LED-ring hade suttit bättre i botten på enheten. Kanske ger det en bättre effekt med ljuset i toppen, men problemet är att som det gjort nu måste man gömma kablar från både toppen och botten på enheten. Om LED-ringen satt i botten hade alla kablar i alla fall kommit ut på samma ställe.

Pumpen är av D5-modell med PWM-styrning. Att Corsair valt en modell med PWM tycker jag personligen är bra. Att styra varvtalet på pumpen är egentligen inte nödvändigt för att få bra kylning, men om man kopplar in pumpen på moderkortets pump-header kan man få en varning om pumpen skulle stanna. Det går inte att få en varning på de modeller som har fast varvtal.

Kablarna som går ur pumpen är sleevade med något som liknar paracord, men tyvärr har man sparat in på sleevingen för kablarna till LED-ringen. Pumpen matas med en molex-kontakt. Det hade varit fint med en SATA-kontakt istället, men då pumpen är klassad till 30 W är SATA-kontakten för klen med sina 1,5 A i maxström på 12 V. Tråkigt, men tyvärr lär molex-kontakter fortsätta att förekomma i vissa produkter framöver.

DSC08458.jpg
DSC08461.jpg

Med i paketet fås skruvar och montagedetaljer för att kunna montera enheten på både 120 mm- och 140 mm-fläktar och radiatorer. Det följer även med en temperatursensor som kan kopplas till moderkortet eller Corsairs Commander Pro. Temperatursensorn är tänkt att möjliggöra styrning av fläktar baserat på vattentemperatur istället för att styra baserat på exempelvis processorns temperatur.

Att styra på vattentemperaturen är att föredra då den tenderar att vara mer stabil och därmed undviker man att fläktarna ökar eller minskar hastigheten hela tiden om belastningen på processorn varierar mycket. Ansluter man den till Corsairs Comander Pro går det dessutom att styra färgen på belysningen efter temperaturen om det är av intresse.

Det följer även med tre stop-pluggar som har ett rundat spår och kan skruvas i med ett mynt. Corsair har förstått att det inte är så många som har mynt idag och skickar med en liten gul plastblicka som kan användas istället. De skickar även med en 24-pinskontakt med en bygling så att man kan starta nätaggregatet utan att starta resten av komponenterna i datorn. Detta för att kunna köra enbart pumpen när man fyller systemet.

Det finns totalt sex portar i enheten. En av portarna i toppen är avsedd för att fylla systemet. Den andra och tre av portarna i botten är in-portar. In-porten i toppen har ett rör som går ner i reservoaren för att undvika att luft kommer in i systemet. I någon av portarna i botten kan man med fördel placera temperatursensorn. Det sitter en spindelnätsliknande platta mellan reservoaren och pumpen för att undvika virvelbildning.

På pappret är denna pump/reservoarenhet riktigt trevlig och den ser bra ut på håll. Men om man håller i den och tittar lite närmare är den märkbart plastigt. Detta är nog inget som märks när den sitter inne i en dator, men när jag ska installera den får jag inte känslan av kvalitet. Jag vet att Corsair har testat den utförligt och att pumpen i den är av högsta kvalitet, men det förmedlas tyvärr inte genom de plastkåpor som täcker enheten.

CPU-block

DSC08455.jpg
DSC08511.jpg

Modell

Sockel

Lägsta pris

XC7

115X/AM4

XC9

2066/sTR4

-

Corsair lanserar ett antal CPU-block, just det här är XC7-serien för socklarna LGA115X och AM4. Blocket kommer med montagedetaljer för båda socklarna och är RGB-belyst. Till skillnad från reservoaren finns här ingen möjlighet att seriekoppla belysningen vidare från blocket. Blocket måste alltså sitta sist i slingan. LED-slingan i blocket ger en trevlig belysning och även den lilla Corsair-loggan på blocket lyser.

Precis som reservoaren är blockets plastdelar i gjuten nylon. Bottenplattan är nickelpläterad koppar och kommer med kylpasta förapplicerad. Skruvarna som håller blocket på plats emot sockeln är välgjorda. Det är kul att se att de lägger ned lite extra tid på denna typ av detaljer då de oftast brukar vara runda och tråkiga klumpar.

DSC08519.jpg
DSC08521.jpg

Fenorna i CPU-blocket är väldigt täta och detta kommer förmodligen bidra till väldigt bra kylförmåga. Det finns dock en risk att detta bidrar till att CPU-blocket kladdar igen eftersom avståndet mellan fenorna är så litet. Risken är troligtvis liten om du kör med Corsairs egna vätska men om du väljer en pastellvätska eller liknande så kan det vara värt att tänka på.

Innan vätskan går igenom fenorna går den via en liten platta med ett avlångt hål i, en jetplate. Jag är van vid att jetplates brukar vara tillverkade i rostfritt stål eller nickelpläterad koppar, denna ser ut att vara tillverkad av nylon. Om materialvalet är ett problem eller inte får tiden utvisa, men jag kan tänka mig att den är något mindre beständig mot slitage och framförallt missfärgning.

Tyvärr lider CPU-blocket av samma plastighet som reservoaren och det gör att helhetskänslan förtas när man har betalat flera hundra kronor för ett block och kvaliteten känns lite sådär. Precis som pump/reservoarenheten ser CPU-blocket bra ut på håll och jag tror inte att man tänker på plastigheten när det väl sitter i datorn.

Anslutningar

DSC08484.jpg
DSC08524.jpg
DSC08478.jpg
DSC08476.jpg
DSC08480.jpg
DSC08490.jpg
DSC08482.jpg
DSC08526.jpg

Modell

Typ

Antal per förpacknig

XF Compression

10/13mm Slang

4

XF Hardline

14mm Rör

4

XF Hardline

90° 14mm Rör

2

XF Hardline

12mm Rör

4

XF Hardline

90° 12mm Rör

2

XF Adapter

90° Adapter

2

XF Adapter

45° Adapter

2

XF Adapter

Y-Adapter

1

XF Fill Port

Genomföring

1

XF Ball Valve

Kran

1

Anslutningar till vattenkylningssystem finns i många olika storlekar, modeller och färger. Anslutningarna i Hydro X serien är inget undantag. De flesta anslutningarna går att få i fyra olika färger; guld, silver, svart och vit. De säljs i fyrpack, tvåpack eller enskilt beroende på typ av anslutning. Det finns anslutningar för rör i två olika tjocklekar och en typ av slang. Det finns Y-anslutningar och kranar samt portar för fyllning och tömning.

För att kunna få fram alla dessa olika anslutningar har Corsair tagit hjälp av Bitspower som är en av de största tillverkarna av anslutningar på marknaden. Om Bitspower inte har en viss typ av anslutning behöver du den förmodligen inte. Corsair har plockat russinen ur kakan och valt de vanligaste anslutningarna till sitt system.

De har inte bara plockat ur Bitspowers katalog utan även valt att utveckla en ny dimension av rör som är 14 mm tjocka med tillhörande anslutningar. Vanliga rördimensioner är 12 mm eller 16 mm. Jag har personligen kört mycket med 12 mm tidigare, mest för att jag tycker att 16 mm blir för stort. I vissa större chassin kan 12 mm dock bli för litet och då tror jag att 14 mm kommer vara ett bra val. Jag hoppas att flera tillverkare väljer att utveckla rör och anslutningar i 14 mm-dimensionen.

Trots många olika anslutningar saknar jag några. Framförallt saknar jag förlängningar. Ibland vill man inte böja röret ur CPU blocket med en böj utan man vill ha ett rakt rör ur en 90° anslutning som går vidare. Då krävs ofta en förlängning för att komma förbi minnena. De flesta kommer förmodligen inte sakna dessa förlängningar, men jag önskar att de fanns som ett alternativ.

Rör, slang och vätska

DSC08450.jpg

Modell

Typ

XT Softline

Slang 10/13mm

XT Hardline

Rör 14mm

Rör 12mm

XL5 Performance Coolant

Kylmedie

Rören är tillverkade av PMMA och de jag har fått är 14 mm tjocka och med 10 mm innerdiameter, det vill säga samma innerdiameter som 12 mm rör men med tjockare vägg. De är lätta att böja och kapa precis som vanliga akrylrör. Rören är klara, inte dimmiga och matta vilket rör av sämre kvalitet ofta är.

Slangen är följsam och bra att jobba med. Nästan lite för följsam, då det lätt blir veck på den. Det är egentligen inte ett problem, men personligen föredrar jag något styvare slangar. Det är tyvärr ganska vanligt att slangar blir mjölkiga med tiden. Jag har inte haft dessa produkter så länge att jag kan inte säga hur just dessa blir.

Vätskan är färdigblandad och jag har fått den klara vätskan som ska vara i princip som vatten. I och med att det är en färdigblandad vätska med växthämmande medel i är den inte riktigt lika klar som vatten, men det är inte något man ser utan att ställa dem bredvid varandra.

Vätskan är ett samarbete mellan Corsair och Mayhems Solutions och utan att veta exakt skulle jag gissa att det är Mayhems X1 vätska eller något snarlikt som kommer i Corsairs flaskor.