Nvidia och HDMI-nivåer

En ”klassiker” med olika bild över HDMI, jämfört med Displayport och DVI är när du kör HDMI från Nvidia-kort. Där brukar Nvidia-drivrutinen av någon oklar anledning alltid använda sig av RGB-signal ställd till videonivåer, 16–235. Detta är då standard för just TV- och video, baserat på specifikationen för exempelvis HDTV eller ITU Rec.709, där dessa referensnivåer är satta. Datorskärmar använder andra nivåer med ett omfång från 0 till 255 vid 8 bitars RGB-signal.

hdmi_levels_match.jpg

Effekten är att många datorskärmar inte förväntar sig annat än att svart är på 0 och vitt på 255. Istället skickar grafikkortet nivåer där svart i bilden är på 16 och vitt på 235, vilket då är samma sak som mörkgrått respektive ljusgrått. Effekten är en platt och blek bild utan kontrast där en skärm som normalt har 1 000:1 i kontrastförhållande nu ger motsvarande 200:1 – en kraftig försämring i kontrast och dynamik.

Full-rgb-nvidia_high.png

Med Nvidia-GPU och HDMI-anslutning till bildskärm lär du behöva ändra detta i Nvidia-inställningarna under Bildskärm/Ändra Upplösning för att undvika att bilden blir gråblaskig och tappar kontrast helt i onödan

Lösningen är väldigt enkel och går ut på att du i Nvidia-inställningarna ändrar till RGB-signal med fullständigt omfång. Då kör grafikkortet med 0–255-omfång, som den absoluta majoriteten datorbildskärmar förväntar sig. Denna matchning av nivåer är viktig även för TV-apparater där det som regel finns omkopplare mellan video- och datornivå.

Mer läsning om signalnivåer

► Hur, när och varför det skiljer sig med dator- och videonivåer, samt hur du ställer dem rätt, går vi igenom i guiden till att sätta svart och vitt på rätt plats.