VGA

VGA är en analog anslutning som hängt med länge i olika former och kontaktdon. Signalmässigt är det R, G och B-signal där spänningen avgör luminansen, vanligtvis 704 eller 1 000 millivolt som normaliserad nivå för 100 procent signalstyrka. På det kommer synksignal för H och V, alltså horisontell och vertikal synkronisering av bilden.

02_VGA_anslutning.jpg

Eftersom VGA inte är en digital anslutning är kvaliteten beroende av utrustningen som skickar, överför och tar emot bildsignalen. Kabelns kvalitet avgör, kontaktytan avgör, miljön kabeln går igenom avgör, och så vidare. Grafikkortet som alstrar signalen såväl som de kretsar som i skärmen tar emot signalen, kommer också att avgöra vad resultatet blir.

VGA är det du kör i nödfall när inget annat fungerar

Då kan det uppstå effekter som spänningsbortfall, signalbrus och signalekon som försämrar bilden. Ju högre bandbredd på signalen desto känsligare blir det. Med VGA kan du aldrig garantera en viss signalkvalitet på det sätt som du kan med digital anslutningar.

VGA används för att koppla samman äldre utrustning. Ofta av veteranklass eller när det inte finns krav på kvalitet. Eller i nödfall när du behöver få bild och inga andra metoder fungerar. I alla andra sammanhang undviker du VGA.

Mer läsning om VGA

► Bildanslutningar del 2 går igenom VGA mer tekniskt